16- og 17-åring pågrepet og siktet for grov ulovlig bevæpning med skytevåpen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

To tenåringer fra Oslo sør er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll

DEL

NETTAVISEN/OSLO: Onsdag i forrige uke ble en 16- og 17-åring pågrepet i Oslo. Begge ungdommene har bostedsadresser i nærheten av Holmlia, hvor det er problemer med gjeng- og ungdomskriminalitet.

Begge to er siktet for medvirkning til grov ulovlig bevæpning med skytevåpen på offentlig sted. Nettavisen er gjort kjent med at tenåringene skal ha vært involvert i avtalt slåssing på Hauketo stasjon 23. juni.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få klarhet i hvilken rolle tenåringene skal ha hatt med våpnene som er knyttet til saken. Det har heller ikke lykkes å få klarhet i hva som er bakgrunnen for at det ble avtalt slåssing, eller med hvem det var avtalt.

LES OGSÅ: Lederskikkelse i Young Bloods dømt til seks år i fengsel

Fengslet i to uker

Torsdag ble de to tenåringene varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. Det er sjelden at personer under 18 år fengsles. I barnekonvensjonens artikkel 37 går det frem at fengsling av barn bare skal benyttes som siste utvei, og for et kortest mulig tidsrom.

Nettavisen har stilt politiet en rekke spørsmål, men foreløpig har de lagt fullstendig lokk på saken. Politiadvokat Tonje Bjerkeskaug Møllerud, ved Enhet Øst, ønsker ikke å gi noen kommentarer på nåværende tidspunkt av hensyn til etterforskningen.

Heller ikke de siktedes forsvarere Svein Holden eller Stine Lundevall ønsker å gi noen kommentarer.

De siste månedene har det vært mye negativ medieomtale om problemene knyttet til kriminalitet i Oslo øst og sør blant unge voksne og ungdommer.

På Vestli, øst i Oslo, har Natteravnene blitt truet med at de skal skytes. Ungdommer har også kastet stein mot dem. I ett tilfelle ble en frivillig truffet i hodet og fraktet bort i ambulanse. Det har også vært flere skyteepisoder (se faktaboks).

Mandag 18. juni var det åpen høring om problemene i hovedstaden og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) var blant dem som måtte svare på spørsmål. Ap-toppen slo fast at Oslos innbyggere skal føle seg trygge uansett hvor de bor.

150 gjengangere

Nylig ble det lagt frem tall som viser at ungdomskriminaliteten i Oslo fortsetter å øke, ifølge en rapport utarbeidet av SaLTo. Dette er samarbeidsmodellen til Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge.

De siste månedene har det også vært flere skyteepisoder i Oslo øst og sør. En rekke personer er pågrepet og mange av dem er også varetektsfengslet. Det anslås at det er cirka 150 unge kriminelle gjengangere i hovedstaden.

Tall Dagbladet har hentet inn viser at ti barn er anmeldt 187 ganger. Politiet fortviler over at de ikke får gjort noe. 

Forrige uke uttalte barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) til Nettavisen at regjeringen ønsker at familier med problemungdommer skal tvinges til å motta hjelp fra det offentlige.

Tam justisminister

Da Nettavisen møtte justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) fredag 22. juni var han vag i lovnader om mer penger til Oslo-politiet for å bekjempe ungdoms- og gjengkriminalitet.

- For å få ungdommene bort fra gaten må vi enten bruke ungdomsfengsel eller andre institusjoner. Budsjettet for 2019 er ennå ikke ferdig. Dessuten offentliggjøres det på et bestemt tidspunkt. Men jeg kan si at politiet i Oslo får mer ressurser, sa han.

Justisministeren ønsket ikke å si noe om hva han la i begrepet «mer ressurser».

Fakta skyteepisoder i Oslo:

* 5. februar: Det skytes mot et utested i Torggata ved Youngstorget i Oslo. Ingen personer ble skadd.

* 7. februar: En mann blir skutt flere ganger på Holmlia. Skadene er ikke livstruende.

* 12. mars: Politiet får meldinger om skyting på Lambertseter. Tre personer blir pågrepet.

* 12. mars: En polsk mann (31) blir skutt og drept på Bjørndal. Etterforskerne tror offeret var tilfeldig, men har satt hendelsen i sammenheng med skytingen på Lambertseter. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drap.

* 4. april: En mor og hennes sønn blir skutt i en leilighet på Fjellhamar i Lørenskog. Begge blir alvorlig, men ikke livstruende skadd. Fire personer er pågrepet. Politiet knytter saken til Oslos gjengmiljø.

* 4. april: Minst ett skudd blir avfyrt ved 13.20-tiden på åpen gate ikke langt fra Sentrum politistasjon i Oslo. To menn er siktet for drapsforsøk.

* 24. april: En 18 år gammel mann blir alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i beinet på Holmlia. En 21 år gammel mann er siktet for drapsforsøk. Politiet har koblet hendelsen til et gjengmiljø i Oslo.

* 28. april: Det løsnes skudd utenfor en pizzarestaurant på Vestli i Groruddalen. Ingen ble skadd, og politiet har så langt ikke meldt om pågripelser i saken. En tomhylse ble funnet på åstedet.

29. april: Politiet mottar melding om skudd på Stovner. Ingen er funnet skadd.

Kilde: NTB og Oslo politidistrikt

Artikkeltags