Historien om Nordstrand kirke gjennom 150 år

KIRKEBOK: Denne trioen står bak jubileumsboken som er laget til Nordstrand kirkes 150 års jubileum. Fra venstre Petter Mohn, Reidar Ø. Brevik og Dag K. Smemo. FOTO: Magnar Haugeli Halvorsen

KIRKEBOK: Denne trioen står bak jubileumsboken som er laget til Nordstrand kirkes 150 års jubileum. Fra venstre Petter Mohn, Reidar Ø. Brevik og Dag K. Smemo. FOTO: Magnar Haugeli Halvorsen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Nordstrand menighet er 150 år, og utgir en flott jubileumsbok som inneholder alt du ønsker å vite om kirkens historie.

DEL

NORDSTRAND: – Alle som føler en tilknytning til Nordstrand kirke bør sikre seg denne boken, sier Gunnar Kvalvaag, menighetsrådets leder.

Det er blitt en vakker og innholdsrik bok på hele 270 sider, med rundt 400 bilder og illustrasjoner, og utgitt i et begrenset opplag på fem hundre eksemplarer.

Mye har skjedd siden det første kapellet ble vigslet 4. januar 1866, og frem til den «nye» Nordstrand kirke ble vigslet 23. august 2015.

LES OGSÅ: Den nye kirken er som en åpenbaring

Bilder fra utflyttingen av den gamle kirken 23. april 2014, bilder fra byggeprosessen og bilder fra vigslingen av nykirken, er noe av det siste som har fått plass i den fargerike jubileumsboken.

Men, historien slutter ikke der. I selve jubileumsåret har Nordstrand kirke fått sin første kvinnelige sogneprest. Anne Grete Listrøm ble innsatt søndag 23. oktober.

LES OGSÅ:

- De som ikke vil være medlem av kirken må få slippe, sier den nye sognepresten

Ny sogneprest ønsket velkommen på Nordstrand

Artikkelen fortsetter under bildet

NY KIRKE i 2015: Og i jubileumsåret fikk Nordstrand kirke sin første kvinnelige sogneprest, Anne Grete Listrøm. FOTO: Aina Moberg

NY KIRKE i 2015: Og i jubileumsåret fikk Nordstrand kirke sin første kvinnelige sogneprest, Anne Grete Listrøm. FOTO: Aina Moberg Foto:

I to deler

Jubileumsboken er delt i to hoveddeler. Del én omhandler de første hundre årene og er skrevet av lokalhistorikeren Reidar Ø. Brevik, som for øvrig ble tildelt bydelsprisen i mai i år.

– Vi har jobbet med jubileumsboken siden 2012. Det har vært en spennende og lærerik jobb å hente frem biter og få de på plass. Jeg har for eksempel alltid lurt på hvorfor Nordstrand kirke har et neonkors. Nå vet jeg det, og du kan lese historien på side 54–55 i boken, sier Brevik.

LES OGSÅ: Dette blir Nordstrands nye storstue

Del to, med Petter Mohn som hovedredaktør, tar for seg kirkens og menighetens historie de siste femti årene.

Mange loskale skribenter, blant annet Eyvind Skeie, Åge Haavik, Bjørn Mathiesen, Sissel R. Weydahl, Erling Weydahl, Bjørn Erik Neerland, Ottar Julsrud og Dag K. Smemo har også bidratt i del to. Smemo har dessuten ansvar for design og produksjon av boken.

Årets julegave

– Menigheten er stolt av den omfattende jubileumsboken med mye interessant lokalhistorie. Vi håper den blir årets julegave på Nordstrand. sier Gunnar Kvalvaag.

Det er menighetsrådet som er utgiver av jubileumsboken. Den er til salgs på Nordstrand menighetskontor ved siden av kirken.

Les flere saker om Nordstrand kirke her

Artikkeltags