«Kupper'n» hedret med Kongens gullmedalje

HEDRET: Knut "Kuppern" Johannesen mottok Kongens fortjenestemedalje i gull på et arrangement i Oslo Rådhus tirsdag 11. september. Ordfører Marianne Borgen delte ut medaljen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

HEDRET: Knut "Kuppern" Johannesen mottok Kongens fortjenestemedalje i gull på et arrangement i Oslo Rådhus tirsdag 11. september. Ordfører Marianne Borgen delte ut medaljen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Skøytelegenden Knut «Kupper'n» Johannesen (84) er tildelt Kongens Fortjenestemedalje i gull.

DEL

OSLO: Tirsdag 11. september ble Knut «Kupper'n» Johannesen tildelt Hans Majestet Kongens Fortjenestemedalje i gull under en seremoni i Oslo rådhus.

Skøytelegenden, som i mange år drev bensinstasjonen på Bøler og er bosatt på Ulsrud, ble tildelt medaljen av ordfører Marianne Borgen.

- Han er en folkehelt, idrettshelt og et godt medmenneske som har begeistret og gledet tusener av barn og voksne i vårt land. Han var også et av mine store idoler som barn, så jeg har gledet meg lenge til dagen idag. Vel fortjent utmerkelse fra HMK, som jeg var stolt av å dele ut, skriver ordføreren på sin facebookside i anledning begivenheten.

Under seremonien ble skøytelegenden også hedret musikalsk, da Kampen Janitsjar kom marsjerende inn og spilte «Kupper'n-marsjen».

Hedersgjesten hadde ifølge Dagsavisen et klart budskap i takketalen sin:

– Jeg har fått spørsmål om å gi premiesamlingen min til skøytemuseet på Frogner. Men jeg er jo østkantgutt. Det er Valle Hovin som er min base. Når vi får skøytehall på Valle skal samlingen min dit, sa Kupper'n.

Han har bodd på østkanten hele livet og er en engasjert mann. I Nordstrands Blad skrev vi sist om ham i forbindelse med en lokal gangvei mellom Ulsrud og Oppsal, der hans initiativ førte til at det etter flere år endelig kom opp nytt rekkverk.

LES OGSÅ:

Kupper'n på glattisen

Kupper'n får nye rekkverk

Trygge rekkverk i Motbakkene

Skøytelegende

Med sin styrke på de lengste distansene vant Knut Johannesen to OL-gull i tillegg til to sølv og en bronse i vinterlekene i 1956, 1960 og 1964, og han hevdet seg også i allroundmesterskapene med to VM-gull og to EM-gull som høydepunkter.

Han fikk sitt gjennombrudd som 21-åring i 1955 og vant det året sin første NM-tittel og første kongepokal. Med ett unntak vant han alle de norske allroundmesterskapene fram til 1963. Det var han som sto bak den udødelige seiersresepten "to indre og vekk me'n".

Sitt første OL-gull vant han på 10.000 meter i Squaw Valley i 1960 med verdensrekordtiden 15.46,6, en forbedring av rekorden til Hjalmar "Hjallis" Andersen på hele 46 sekunder. Fire år senere ble «Kupper'n» olympisk mester også på 5000 meter i Innsbruck.

Mannen bak utsagnet «sølv er nederlag» fikk OL-sølv på 10.000 meter i 1956 og på 5000 meter i 1960, samt bronse på 10.000 meter i 1964. Verdensmester i allround ble han i 1957 og 1964.

Knut Johannesen har høstet godt med ærespriser også. Han fikk Morgenbladets gullmedalje i 1957, Oscarstatuetten i 1959, Fearnleys olympiske ærespris og sportsjournalistenes statuett i 1960.

Johannesen vant i 1964 klart i en avstemning for å kåre Norges største idrettsutøver noensinne, og han fikk sammen med «Hjallis» Årets hederspris under Idrettsgallaen i 2013.

På 80-årsdagen sin i 2013 ble han hedret med en egen statue utenfor Bislett stadion.

Fakta:

Fakta om skøyteløperen Knut «Kupper'n» Johannesen:

  • Navn: Knut «Kupper'n» Johannesen
  • Født: 6. november 1933
  • Idrettsgren: Skøyter.
  • Medaljer: OL: 2 gull, 2 sølv, 1 bronse.
  • VM: 2 gull, 1 sølv.
  • EM: 2 gull, 2 sølv, 1 bronse
  • NM Allround: 8 gull, 2 sølv.

(©NTB)

Artikkeltags