En god nabo kan være til hjelp når du er på ferie: -Det gjelder å «lure» tyvene

HØYSESONG: Det er høysesong for innbruddstyvene. Mange opplever innbrudd når de er på ferie.

HØYSESONG: Det er høysesong for innbruddstyvene. Mange opplever innbrudd når de er på ferie. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mens hundretusenvis av nordmenn har forlatt boligen og reist på ferie, er andre hjemme. Vil du være en god nabo i sommerferien kan du se til naboens bolig, så unngår de å møte et robbet hus når de kommer hjem fra ferie.

DEL

Sommeren er høytid for innbruddstyver, og mange har allerede meldt fra om innbruddstyver som har vært innom hjemmene deres etter reise, i følge Tryg Forsikring.

- Mange er litt naive og tenker at det holder å låse døra når man drar på ferie, men tyvene skyr ingen midler og knuser likegodt et vindu for å komme seg inn. Innbruddstyver i dag er både velorganiserte, effektive og benytter seg av sofistikerte metoder. Man glemmer ofte at det for mange er lukrativt å «leve» av vinningskriminalitet i Norge, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Stjeler for hundrevis av millioner

Han anslår at det også i år vil bli frastjålet verdier for flere hundre millioner kroner fra norske hjem i sommerferien. Noen ganger er innbruddene rene tyveriraid, hvor organiserte kriminelle slår til i et konsentrert boligområde for en kort periode.

– De kan nærmest tømme en enebolig i løpet av få timer når de kommer med en tom varebil. Vi har eksempler på at både kjøleskap, fryser, oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel har forsvunnet i tillegg til andre verdigjenstander. I tillegg ser vi tilfeller der hagemøbler, redskaper, robotgressklipper, verktøy og vannsprederen blir stjålet, sier han.

Slår til om natten og i helgene

Det er ikke umulig å sikre seg mot innbrudd mens man er på ferie, men helst krever det at noen ser til boligen. Det kan være familie, naboer eller venner. Det gjelder å få innbruddstyvene til å tro at noen er hjemme, og at risikoen dermed er høy.

– Grove innbrudd er sjeldent spontane, ofte har kriminelle utpekt en bolig de antar er ubebodd. Er familien på ferie og ingen ser innom huset på noen dager vet tyvene at de kan raide boligen i ro og mak, sier Brandeggen.

Han opplyser om at tyvene gjerne spaner på flere hus i samme strøk og merker seg de som virker tomme.

– Når de så slår til skjer det fort. Det kan gjerne være om natten eller i helgene, men vi har også tilfeller der det har skjedd midt på lyse dagen, sier han

Vær «hjemme» mens dere tar ferie

I Norge er i underkant av en halv million boliger utstyrt med boligalarm. Likevel er det liten tvil om at Skandinavia og Norge frister tyver fra utlandet. Mye av verdisakene som stjeles forsvinner ut av landet.

– Skal du forebygge innbrudd bør det se ut som huset er bebodd, at du er hjemme. La noe lys stå på. Be noen om å klippe gresset, tømme postkassen og kaste søppel i søppelkassen. Lån gjerne bort parkeringsplassen foran huset, at det blir litt trafikk der. Da kan du være rimelig sikker på at tyveribander merker seg at huset virker bebodd.

Det gjelder, i følge Brandeggen å «lure» tyvene til å tro at dere ikke er på ferie. Han oppfordrer naboer til å følge litt ekstra med i sommerferien.

– Er du hjemme så vær en god nabo og følg litt med i nabolaget. Ser du ukjente luske omkring eller sitter i biler som kjører ofte og sakte forbi bør du være på vakt. Tips politiet dersom du har mistanke om at kriminelle spaner i nabolaget, på jakt etter tomme boliger. I realiteten kan en god nabo skremme vekk innbruddstyvene, sier han.


Artikkeltags