2019 kan bli et kantarellår: – Skogen er full av gull

GULLÅR: Soppeksperten mener årets soppsesong kan bli glimrende. Det er allerede mye kantarell å finne.

GULLÅR: Soppeksperten mener årets soppsesong kan bli glimrende. Det er allerede mye kantarell å finne. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Årets soppsesong kan bli aldeles glimrende, ifølge soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen. Sør i landet har kantarellen poppet opp mange steder.

DEL

NTB: Årets soppsesong kan bli aldeles glimrende, ifølge soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen. Sør i landet har kantarellen poppet opp mange steder.

– Det ser veldig bra ut. Det har allerede begynt å komme mye kantareller, sier Jenssen til NTB.

LES OGSÅ: Fiske hindret busstrafikk til Ulvøya i helgen

For mange kan dette være lyspunktet i en så langt kjølig og regnfull sommer mange steder. Mye nedbør er nemlig det aller beste kantarellene vet.

Glimrende sesong

I tillegg har det kommet uvanlig mye sjampinjong. Rørsopp og kremler har også kommet tidlig i år, muligens på grunn av den varme sommeren i fjor, ifølge Jenssen.

– Vi har lurt på hvordan fjorårets varme ville påvirke sopptrådene i bakken. Men det vi hittil har sett, er at dette har gått veldig bra, sier han.

LES OGSÅ: Kreativ Catering tar restaurantopplevelsen hjem til folk: - Vi ville servere noe annet enn snitter og koldtbord, sier Tommy Østhagen

– Det kan bli en glimrende sesong. August og september er jo vanligvis den gode soppsesongen, men med all nedbøren har årets sesong startet tidligere.

SOPPKONTROLL: Kontroller at soppen du plukker er spiselig før du spiser den.

SOPPKONTROLL: Kontroller at soppen du plukker er spiselig før du spiser den. Foto:

Mest i sør

Også steinsoppen, av mange soppelskere regnet som selve kongen i soppriket, har begynt å komme. Steinsopp, særlig den rødbrune typen, trives godt i furuskog. Piggsoppen kommer vanligvis litt lenger ut i sesongen.

Så langt er det mest sopp å finne i kystområdene fra svenskekysten og oppover til osloområdet og nedover mot Sørlandet. Også lenger nord har både rørsopp og kremler dukket opp, men der må man nok vente litt lenger på kantarellen, ifølge soppeksperten fra Mycoteam.

De som jakter på skogens gull, bør følge lysåpne stier i eldre granskog og blandingsskog. Kantarellen trives nemlig best der trærne ikke står for tett. Og har man først funnet et kantarellsted, kan man trygt søke tilbake.

– Vit hva du spiser

– Et kantarellsted kan bestå i generasjoner. Sopptrådene ligger langt nede i bakken, sier Jenssen – som hever pekefingeren til en mild formaning:

– Vit hva du spiser. Soppforgiftningene har også begynt å dukke opp, sier han.

LES OGSÅ: Fra kontoret sitt på Sæter gjør Trond (52) god butikk på ved - hele landet bestiller

Den som vil være helt sikker på hva som befinner seg i soppkurven, kan sjekke på soppkontroll.no. Der kan soppen sjekkes digitalt, og man kan få informasjon om hvor det er etablert fysiske soppkontroller.

Artikkeltags