Nordstrands Blad mener: Som foreldre må vi ta avstand fra likerklikkjaget

Av
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tre av fire barn mellom 9 og 12 år er på sosiale medier, til tross for at den anbefalte aldersgrensen er 13 år.

Politiet ser det igjen og igjen: Konflikter, utestengning og mobbing flytter inn på mobiltelefonene og inn på gutte- og jenterommene, eller i skolegården. Den siste tiden har det vært en utvikling der barn har betalt andre for at de skal anbefale vennene sine å følge dem på Snapchat. Nå kommer en enda mer oppsiktsvekkende nyhet: Barn ønsker seg likes til jul, varsler politiet på Manglerud.

Vi er enig med politiet at det er en trist utvikling, og vi deler bekymringen.

Spørsmålet er hva det er disse barna egentlig trenger? spør politiet. De er helt tydelige i sin beskjed til foreldre: Ta ansvar og ta avstand fra ønsket om likerklikk. «Hvis foreldre bidrar til dette stresset, eller hører at det er barnets gaveønske til jul, bør det ropes et varsko,» varsler politioverbetjent i Nettpatruljen, Anne Katrin Storsveen.

Hun mener det handler om selvtillit. «Foreldrene må bidra til å bygge opp både selvbilde og selvtilliten til sine barn. Og det gjøres ikke ved å kjøpe likes, men å se dem og gi dem oppmerksomheten de trenger.»

Alle mennesker har et ønske om å bli sett, likt og verdsatt. Vi har det enten det er hjemme, på skolen eller i arbeidslivet. Slik har det alltid vært. Forskjellen nå er bare at det er synlig for hele verden hvor populær du er – og det telles i hjerter eller tomler opp.

Det er denne verdenen vi introduserer for barna ved å la de få sosiale medier før 13 år. Som foreldre har vi et ansvar hver og en av oss, på om det er lurt. I 10-årsalderen har nesten alle barn og unge smarttelefon, noe som er langt flere enn for bare to år siden, ifølge Medietilsynet.

Det er mange foreldremøter på norske skoler som er brukt til å diskutere spørsmålet om barna skal få være på Facebook, Snapchat og Instagram som 10-, 11- og 12-åringer. Noen vil hevde at barn har godt av å lære seg å navigere inn i denne verdenen. De er der allerede gjennom spill, YouTube og nett – og med kyndig veiledning går det stort sett bra. Dessuten er alle andre der, og det kan oppleves tøft å stå utenfor.

For andre handler det om å holde igjen på disse arenaene. Det handler om å la barndommen få vare bittelitt lenger, og om å utsette jaget etter likes og popularitet på nett i ett til to år.

Vi skal ikke legge oss opp i hva foreldre skal gjøre. Men vi deler politiets oppfordring: Lær barna god digital dømmekraft. Bygg tillit, og vis interesse for barnas internettbruk på lik linje med fritidsaktivitetene.

Artikkeltags