Gå til sidens hovedinnhold

Innfører pendlerparkering på Ljan

Artikkelen er over 3 år gammel

Det blir en annen parkeringsløsning ved Ljan stasjon enn først varslet.

LJAN: I januar skrev vi at det fra 1. mars skulle innføres dagparkering på Ljan stasjon, slik at bilister som hittil har stått parkert gratis måtte begynne å betale 60 kroner om dagen.

Ordningen ble innført på Grorud, Høybråten og Kjelsås stasjoner allerede fra 1. februar, og det er også blitt innført nye parkeringsordninger på flere stasjoner utenbys.

Mange har protestert kraftig, og mener blant annet at det er lite miljøvennlig å innføre så dyre parkeringsordninger at folk heller velger å kjøre bilen helt frem dit de skal. Mange har også pekt på at det rammer spesielt barnefamilier som er avhengig av å bruke bil for å få hverdagskabalen til å gå opp.

Nå varsler Bane Nor at de endrer den omstridte ordningen.

- Bane Nor har lyttet til kundene og innfører pendlerparkering ved fire stasjoner i Oslo. Nytt parkeringstilbud innføres 9. april, skriver de i en pressemelding fredag 23. februar.

Bruken sterkt redusert

- Vi har nå fått noen ukers erfaring med å tilby kun dagparkering ved Grorud, Høybråten og Kjelsås stasjoner i Oslo. Vi konstaterer at bruken av parkeringsplassene ved disse stasjonene har blitt sterkt redusert. Dette var ikke vår intensjon. I tillegg har vi de siste dagene fått flere konstruktive tilbakemeldinger fra våre kunder. Budskapet har vært at pendlerne må prioriteres. Nå kommer vi derfor kundene i møte og innfører pendlerparkering ved de fire stasjonene Grorud, Høybråten, Kjelsås og Ljan, sier direktør for stasjoner Knut Ø. Ruud Johansen i Bane Nor Eiendom i pressemeldingen.

Frem til den nye ordningen trer i kraft 9. april, vil dagens parkeringstilbud ved de fire stasjonene være gjeldende.

Det betyr altså at det fortsatt vil være gratis å stå parkert ved Ljan stasjon frem til denne datoen.

Forbeholdt togreisende

Pendlerparkering er en rimeligere løsning for faste kollektivreisende enn dagparkering, og er forbeholdt togreisende med gyldig ukes-, måneds- eller årskort. 

I Oslo gjelder bypris, og pendlerparkering koster 250 kroner per 30-dagersperiode og 85 kroner i uken. Brukerne kan betale for pendlerparkering gjennom appen «Bane Nor Parkering».

- Ved å innføre pendlerparkering, sørger vi for at de fleste parkeringsplassene ved stasjonen blir reservert for togpendlere innenfor vanlig pendlertid. Parkeringsplassene som avsettes til pendlerparkering, vil i tiden mellom kl. 05 og kl. 17 på hverdager ikke lenger kunne opptas av andre. På kveldstid og i helgene kan plassene benyttes av alle, gratis, sier Ruud Johansen i pressemeldingen fra Bane Nor.

- Med den nye parkeringsstrategien har vi til hensikt å kunne gi de togreisende et bedre parkeringstilbud ved stasjonene og samtidig bidra til samfunnets mål om nullvekst i biltrafikk i og rundt byene, sier Ruud Johansen.

Noen plasser med dagparkering

Bane Nor opplyser at en mindre andel av parkeringsplassene ved de fire stasjonene blir avsatt til dagparkering.

Dagparkering er et tilbud til reisende som har enkeltbillett og som av og til trenger parkering. Prisen er som tidligere nevnt 60 kroner om dagen, og kjøpes i betalingsautomat på stasjonene.

Parkeringstilbudet ved de fire stasjonene vil være prislagt hele døgnet, og det er profesjonelle parkeringsselskaper som skal drifte det.

Bane Nor opplyser til Nordstrands Blad at cirka 80 prosent av parkeringsplassene vil bli forbeholdt pendlerparkering og cirka 20 prosent til dagparkering.

I tillegg er planen på sikt å få på plass nye, teknologiske løsninger som muliggjør en mer fleksibel bruk av parkeringsplassene ved stasjonene.

Bedre sykkelparkeringer

Som tidligere nevnt skal parkeringstilbudet for syklister også oppgraderes ved flere stasjoner, deriblant på Ljan. Her er planen å  etablere sykkelparkering under tak i 2018.

LES OGSÅ:

Snart blir omringet av bommer

Vil gjenåpne Jomfrubråten stasjon i 2019

Nå skal nye Holtet trikkebase bygges