Gå til sidens hovedinnhold

Innovasjonspris til Solvik

Artikkelen er over 4 år gammel

Garderobeanlegget ved Solvik på Malmøya mottar Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien arkitektur.

MALMØYA: Solvik på Malmøya fikk sommeren 2015 nye garderobe- og toalettfasiliteter. Anlegget består av tre bygg, et dusj/vaskehus, et toaletthus og et handicaphus med dusj og toaletter.

Det er Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) som stod bak utbyggingen av anlegget og Flux Arkitekter som tegnet det nye garderobeanlegget. Nå belønnes prosjektet med Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien arkitektur.

LES OGSÅ: Lippestad klippet snoren i Solvik

Prisen deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD), og går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

– Dette nye anlegget med toaletter, vask og dusjfasiliteter gjør det mulig for en større gruppe å ta del i den fantastiske opplevelsen det er å være på Solvik friluftsområde og badeplass. Anlegget gagner beboerne på campingplassen, dagsbesøkende fra områdets mange institusjoner og privatpersoner som kommer for å oppleve roen og den flotte naturen, sier sivilarkitekt Atle Woldseth i Flux Arkitekter til Pressenytt for Design og arkitektur Norge.

For funksjonshemmede

Solvik Camping har vært i drift siden 1960-tallet og er spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede.

Stedet driftes av Solviks Venner, men bygget eies av Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) i Oslo kommune.

Solviks Venner er en forening for personer med nesdsatt funksjonsevne, som driver bade- og campingplassen på Malmøya med 62 plasser Badestranden er også tilrettelagt for funksjonshemmede, med to baderullestoler til utlån. Tilknyttet badeplassen er Solvik kafé. Badeplasen er åpen for alle.

LES OGSÅ: - Nå tør alle medlemmene våre å gå i dusjen

Moderne og optimistisk

Flux Arkitekter tegnet det nye garderobeanlegget i dialog med Solviks Venner og Blindeforbundet. Woldseth forteller at de tidligere fasilitetene var trange og trekkfulle, og dermed dårlig tilpasset for mange personer med funksjonsnedsettelser. Heller ikke funksjonsfriske syntes det var særlig hyggelig å bruke det gamle, utdaterte anlegget.

– Det nye anlegget har lett tilgang via automatiske skyvedører, og terrenget er skånsomt tilpasset for å unngå behovet for ramper og terskler. For oss er det viktig at arkitekturen skal være en berikelse for stedet og tilføre moderne, optimistiske kvaliteter til naturomgivelser og bygningsmiljø utover å bare lage bedret funksjonalitet og servicetilbud, sier han til Pressenytt.

LES OGSÅ: Nå blir det skikkelige doer på Hvervenbukta

Juryens vurdering

I jurykjennelsen roses prosjektet for å skape et innovativt, tilgjengelig og spennende anlegg, til tross for både stramme budsjetter og spesielle forutsetninger som sårbar natur og kulturminnevern.

«Arkitektene har, i godt samarbeid med brukerne, tatt utgangspunkt i et unikt behov. Ved en bevisst bruk av design og arkitektoniske virkemidler, har de skapt en løsning som fungerer bedre for alle. Løsningen knuser myten om at universell utforming nødvendigvis er kostnadsdrivende og teknisk komplisert,» skriver juryen.

«Med en økende andel eldre i befolkningen er garderobeanlegg for offentlige badeplasser og friluftsanlegg en utfordring fremover. Her vises det tydelig at universell utforming kan brukes som en hovedløsning som både inkluderer og er bedre for alle,» står det videre i jurykjennelsen.

DOGA deler ut priser i flere kategorier: Garderobeanlegget på Solvik vinner kategoriprisen for arkitektur. Andre kategorivinnerere er Kolonial.no, Aftenposten Junior, Finn.no, Hamaren aktivitetspark, sightseeingbåten Vision of the Fjords som også stakk av med hovedprisen og den lyddempende filten FeltRoll.

LES OGSÅ:

Lager 20 mål med park på Nedre Bekkelaget

Endelig kan du gå på do i Ormsund!