BRYN: - Jeg husker det var litt den følelsen av "eureka, nå har vi det”, forklarer gründer Martin Tønder Smith.
– Vi sto der ute i marka, søkkvåte og slitne, og klemte hverandre.
Han forteller om dagen da han og tidligere sjefsbrygger på Ægir, Dave Gardonio, var ute i de dype skoger rundt Halden-vassdraget. De hadde endelig funnet pors – en av totalt 16 urter fra de norske skoger, som er representert i Oslo Håndverksdestilleris første produkt, Marka Bitter.
Slik ser de ferdige produktet ut. FOTO: Hege Bjørnsdatter Braaten
– Vi trenger omtrent 20-25 kilo, sier Gardonio, og forklarer hvordan de to kompanjongene trasket med vann til knærne og sanket pors. Lenge. Veldig lenge.
– Nå har vi vel rundt én kilo, så det blir en lang sommer, ler han.
Egen urteplukker
For å lage brennevin på norske råvarer er slettes ingen rask affære. Det tar tid, og for Gardonio, som er utdannet biokjemiker, har det blitt mange timer foran pulten, der han forsker, smaker, lukter og leser seg opp på hvilke urter som skal med.
Riktignok har han også fått eksperthjelp. Urteplukker Gaute Vindegg, selv utdannet kokk, fant raskt ut at det var langt morsommere å plukke for destillerier og bryggerier, enn for gourmetrestauranter.
Han har flere av de mest eksklusive i landet på kundelista, men når dittOslo.no møter han, er det for å dra på tur ut i skogen med Gardonio.
– Restaurantene trenger så lite av hver urt. Destillering krever mange kilo, sier Vindegg, som for tiden har litt problemer med å gå på “vanlig” skogstur.
– Jeg går hele tiden og ser etter ting jeg kan bruke, smiler han, der vi går innover mot Nøklevann, like ved Skullerud i Oslo.
Saken fortsetter under bildet.
At dette er en eng av mjødurt vet kanskje de færreste. At den befinner seg en liten spasertur inn i skogen fra Skullerud, og atpåtil er en viktig og smakfull ingrediens i norskprodusert håndverksdestillert brennevin, er nok en overrakselse for de fleste. FOTO: Hege Bjørnsdatter Braaten
Lite giftig i skogen
– Veldig mange tror at det er så mye som er giftig i skogen. Men det er ikke sant. Det aller mest kan spises, sier han, plukker noen blader og smaker, før vi kommer fram til et lite kratt. Første mål er nådd.
– Dette er mjødurt, forklarer Vindegg, og trekker bæreposer ut av sekken. Nå skal det plukkes, og målet er kanskje årets juledrikk.
– Vi har lyst til å lage en ugress-akevitt, forteller Gardonio.
For når det lages brennevin er en manns ugress, en annen manns gull.
– Vi har brukt løvetann i Marka, og mange har allerede invitert oss inn i hagene sine for å plukke. Det kan jo hende vi gjør det etter hvert også, smiler han.
Den første ladningen er laget hos Ægir i Flåm, men fra og med årsskiftet, skal det destilleres i et gammelt lagerlokale på Bryn i Oslo. dittOslo.no får en omvisning i de tomme lokalene.
– Det er mye strengere regler når man skal destillere, enn når man skal brygge. For eksempel kan vi ikke ha nære naboer, på grunn av eksplosjonsfaren, forklarer Gardonio.
Han var selv en av gründerne bak Crow bar, og var med på å starte Himkok – Oslos eneste mikrodestilleri og bar, i Storgata.
Saken fortsetter under bildet.
Bak disse dørene, i et lagerlokale på Bryn, vil det om noen måneder destilleres brennevin. Oslo Håndverksdestilleri produserer per nå hos Ægir bryggeri på Flåm, men fra neste år skal produksjonen flyttes hit. FOTO: Hege Bjørnsdatter Braaten
Dyrt og tidkrevende
Nå er det håndverksdestillering på fulltid. Men Gardonio er usikker på om dette tar over trenden med mikro- og håndbrygget øl, som har tatt Norge med storm de siste årene.
– Jeg håper ikke det, sier han, og ler høyt.
Årsaken? Det er dyrt, tidkrevende og med et langt smalere marked for sluttproduktet.
Likevel tok han og kollega Martin Tønder Smith sjansen. De må regne noen millioner i utgifter før eget destilleri er klart til produksjon. Om inntekten tilsvarer utgiftene gjenstår å se, men de to tror det finnes et marked for håndverksdestillert, norsk brennevin.
– Dette blir noe annet. Målet vårt er å servere norsk natur i en flaske. Vi bruker ingen tradisjonelle ingredienser som anis, sitrusfrukter eller ingefær. Per nå ser vi på 40 ulike urter, og så smaker vi oss fram, sier Gardonio.
Saken fortsetter under bildet.
Dave Gardolio, utdannet bioingeniør, brygger og destillatør, forklarer ivrig hvordan destilleriet skal se ut, når det åpner dørene neste år. Håpet er også å få til et besøkssenter.FOTO: Hege Bjørnsdatter Braaten
En liten utfordring
Og med 16 av de 40 urtene samlet i flaske, er altså Oslo Håndverksdestilleris første produkt, Marka bitter, klart for salg. Siden onsdag 1. juli har den vært å finne i hyllene på Vinmonopolet, og fra før det også på noen utvalgte barer i hovedstaden.
Marka er en lys, rund og smakfull, i motsetning til mer tradisjonell bitter som Fernet Branca og Gammel Dansk.
– Tilbakemeldingene vi har fått så langt er utelukkende positive. Vi er overveldet, sier Gardonio, som kun ser én utfordring med lange dager som urteplukker og destillatør.
– Jeg fant jo plutselig ut at jeg har allergi. Jeg er allergisk for urtene vi bruker. Men nå har jeg fått medisiner, så da går vel bra, ler han.
Skal man lage brennevin av norsk natur, kan man ikke la slike detaljer komme i veien.
Les også: Skolekrise i Østensjø neste høst
Les også: Registrerer pinnsvin via sosiale medier
Les også: Kvinne røykskadet i brann på Kantarellen
Les også: Følger astronautdrømmen i USA
Les også: Fritt frem for høyere og tettere utbygging i villastrøk