Fred Johnny Osther er død

FRED JOHNNY OSTHER: "Oslonissen" og grunnleggeren av Norway Cup er død, 77 år gammel. Arkivfoto: Nordstrands Blad/Anders Auberg

FRED JOHNNY OSTHER: "Oslonissen" og grunnleggeren av Norway Cup er død, 77 år gammel. Arkivfoto: Nordstrands Blad/Anders Auberg

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fred Johnny Osther, grunnleggeren av Norway Cup og for mange kjent som "Oslonissen", døde 2. august 2018.

DEL

BEKKELAGET/KJELSÅS: Osther, som bodde i omsorgsbolig på Myrer/Kjelsås, ble 77 år gammel.

Mange vil huske Osther som «Oslonissen». Mangeårig deltaker i Santa Wintergames, og omreisende nisse på julaften til folk som ønsket besøk.

LES OGSÅ: Øystein Rikheim Sundelin, styreleder Bækkelagets Sportsklub/Norway Cup, har skrevet et minneord over Osther i Nordstrands Blad. Det kan du lese her.

Norway Cups grunnlegger

Osther var også formann i håndballgruppa i Bækkelagets Sportsklub (BSK) fra slutten av 50-tallet og til 1972.

– Vi arrangert Oslo Cup i håndball, fra 1965. Etter Oslo Cup i 68 foreslo jeg å starte en fotballturnering. «Er du gæren?» sa folk. I BSKs jubileumsbok ble jeg omtalt som «Mannen med de ville ideer», sa Osther i et intervju i forbindelse med 75-årsdagen hans i 2016.

Hans "ville idé" ble til verdens største fotballturnering – Norway Cup, arrangert første gang i 1972. Osther var leder for turneringen i fire år.

Nisser og magi

Bare 13 år gammel hadde han sitt første oppdrag som julenisse, i et familieselskap. Som tenåring jobbet han i farens Norway Magic Studio i Fredrikstad. Han var også med på å grunnlegge Magisk juniorsirkel i 1959.

Dermed var et livsløp lagt, som har inneholdt trylling, håndball, drømmen om en fotballturnering, og selvfølgelig flere tiår som julenisse.

– Rekorden min på én og samme julaften er 14 besøk, fortalte Osther i 2016.

Som Coca-cola-nisse turnerte han Norge på tvers hver desember fra 1999 til 2008. På kjøpesentere og i butikker. Men kommersen rundt brusgiganten var han aldri opptatt av.

– Mitt ønske har alltid vært å glede barn, det har vært det viktigste i alt jeg har gjort, har Osther sagt.

LES OGSÅ:

Julenissen som grunnla Norway Cup

Norway Cup startet av nisse

Denne saken er laget i samarbeid med Nordre Aker budstikke

Artikkeltags