Artistvenner skal hylle «den du veit»

Marius Müller: I aksjon med gitar på scenen på Rockefeller i 1987. Til høsten samler en lang rekke artistvenner seg for å spille sangene hans. Foto: John Stenersen/NTB scanpix

Marius Müller: I aksjon med gitar på scenen på Rockefeller i 1987. Til høsten samler en lang rekke artistvenner seg for å spille sangene hans. Foto: John Stenersen/NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

20. august ville "den du veit" fylt 60 år. Det går ikke upåaktet hen.

DEL

OSLO: For å hylle musikklegenden Marius Müller fra Manglerud, som bare 40 år gammel døde i en bilulykke, blir det storsamling av artistvenner på Rockefeller-scenen på selve fødselsdagsdatoen hans 20. august i år.

– Fantastisk musikant

– Da skal vi minnes en god kompis, kollega og fantastisk musikant, sier Toto Hansen, en av Müllers to trommeslagere i gruppen Funhouse, som han spilte inn «Carmen» med.

Gruppen stiller på konserten sammen med to av Marius Müllers tidlige band – Lava og Salt & Pepper II.

Samtidig lanseres hans samlede soloutgivelser i én og samme crowdfundede boks, fra «Den du veit» fra 1981 frem til «Seks» fra 1995, samt singler, rariteter og liveopptak. Bak står Falck Forlag.

Nådde og berørte

Akkurat som låter som «Den du veit» fortsetter å spilles på radio, har heller ikke publikum glemt Marius Müller, forteller Hansen til NTB.

– Det er så sterkt: Jeg treffer enda mennesker som kommer bort og sier at Marius berørte dem på en eller annen måte, uten at de kjente ham. Både med musikken og med sitt gode vesen; han hadde noe ekstra, dette udefinerte som man trekkes mot. Han var veldig tilstedeværende.

På konserten, som Rockefeller har kalt «Den du veit – Marius Müller 60», bys det også på det arrangørene kaller «Norges feteste gitarrekke»: Størrelser som Knut Reiersrud, Vidar Busk, Frode Alnæs, Magnus Berg og Hedvig Mollestad.

Det synes Funhouse-kollegaen er på sin plass. Han mener Marius Müller hadde veldig stor betydning, og banet vei for gitarister.

– Han hadde den egne driven, sin egen sound med en god kombinasjon av råskap, lekenhet og eleganse.

Hjerte for mye

Å høre som vokalister denne kvelden blir blant andre sterke stemmer som Trine Rein, Olav Stedje, Leif Anders Wentzel og Kari Iveland.

Som konferansier er Müllers gamle «Herreavdelingen»-makker Finn Bjelke hentet inn sammen med Tom Mathisen og Geir Schau.

Et bredt mangfold av musikk må til for å speile hovedpersonen. For Marius Müller spilte alt som han syntes var bra, sier Toto Hansen:

– Det spilte det ingen rolle om det var jazz eller rock eller bossanova eller blues. Følte han hjerte for det, var det like ålreit å spille. Han var så dyktig at han kunne tilnærme seg alle disse musikkstilene. Han kastet seg uti alt og gjorde mye på den tiden han var her hos oss.

Den første minnekonserten for Marius Müller skjedde i 2000, bare ett år etter bilulykken. Det resulterte også i en liveplate, som ifølge SNL gikk nesten til topps på albumlisten.

Artikkeltags