Nordstrandsjente kan vinne millionstipend

ÆREFULL NOMINASJON: Sandra Lied Haga fra Nordstrand er et av fem unge talenter som er nominert til Statoils stipend innen klassisk musikk.

ÆREFULL NOMINASJON: Sandra Lied Haga fra Nordstrand er et av fem unge talenter som er nominert til Statoils stipend innen klassisk musikk. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Cellisten Sandra Lied Haga fra Nordstrand er nominert til Statoils talentstipend innen klassisk musikk.

DEL

NORDSTRAND: I forbindelse med talentutviklingsprogrammet Morgensdagens Helter, deler Statoil hvert år ut et stipend innen klassisk musikk på én million kroner. Stipendet skal bidra til å fremme og stimulere mottagerens karriere og utviklingsmuligheter internasjonalt.

Stipendet deles ut 28. november, og 16. november ble det kjent hvem som er årets nominerte.

På listen med kun fem navn, finner vi cellisten Sandra Lied Haga (23) fra Nordstrand.

LES OGSÅ: Sigurd Slåttebrekk vil gi musikkglede til barn

Drømmer om eget instrument

- Det er fantastisk å være nominert, og fryktelig spennende, sier Sandra til Nordstrands Blad.

Hun var nominert både i 2015 og 2016, og håper at det går hennes vei denne gang.

- Det er kostbart å bygge karriere når det gjelder musikk, og å vinne ville bety utrolig mye for meg. Å kunne eie sitt eget instrument, gjøre profesjonelle opptak og CD-innspilinger, reise på kurs...

Sandra forteller at hun nå låner en cello fra instrumentsamlingen til Sparebankstiftelsens datterselskap Dextra. Prisen på en kvalitetscello kan nemlig være alt fra noen hundretusner for et nytt instrument til mange millioner kroner for et antikt kvalitetsinstrument.

- Musikere er jo avhengig av instrumentet sitt, og det ville gi en stor trygghet å eie et selv. Drømmen min er å eie et godt instrument en dag, forteller hun.

LES OGSÅ: Edvard fra Manglerud på scenen i MGP junior

Begynte å spille da hun var tre år

Sandra har bodd på Nordstrand siden hun var 13 år og familien flyttet fra Blommenholm. Hun forteller at hun øver mye hjemme på Bråten.

- Jeg studerer på Musikkhøgskolen, men synes det er deilig med roen hjemme. Da slipper jeg å bli forstyrret eller å bli kastet ut av øverom.

Og når man spiller på Sandras nivå blir det mye øving.

- Jeg prøver å spille cirka fire timer om dagen, noen ganger mer eller mindre, litt avhengig av hvor mye prøver eller konserter jeg har, forteller Sandra - som begynte å spille cello da hun bare var tre år gammel.

Hun kommer fra en musikalsk familie, og både Sandra og søsknene har gått på Barrath Due musikkinstitutt.

I en artikkel fra Nordstrands Blad i 2010 forteller cellotalentet Sandra at hun drømmer om å kunne leve av å spille.

- Jeg har spilt veldig mye fra tidlig alder, det kommer man ikke unna hvis man skal satse seriøst. Men da jeg var liten var det ikke fokus på hvor mye jeg øvde, jeg spilte fordi det var gøy. Mamma spilte mye piano, og jeg har tre eldre søsken som spilte fiolin, forteller hun.

LES OGSÅ: Aksel Kolstad - den padlende pianisten på Nordstrand

En av Norges mest lovende

I en pressemelding fra Statoil i forbindelse med nominasjonen, opplyses det at Sandra Lied Haga er den yngste som noen gang har deltatt i programmet for spesielt talentfulle barn ved Barratt Due musikkinstitutt.

Kun 12 år gammel debuterte hun i anerkjente Wigmore Hall. Og som den første norske cellisten siden Truls Mørk i 1982, ble hun sommeren 2015 valgt ut til å delta i den prestisjetunge Tchaikovsky-konkurransen i St. Petersburg. Her ble hun omtalt som en av de 25 finalistene i det ledende strykemagasinet The Strad.

Nordstrandsjenta har hatt mange konserter og spilt på festivaler i inn- og utland. Hun har vært på turné med den verdenskjente tyske fiolinsten Anne-Sophie Mutter, hun har vunnet fire internasjonale førstepriser og seks nasjonale førstepriser. Senest i oktober i år ble hun tildelt De Unges Lindemanpris på 50.000 kroner.

– Sandra er én av kun fem finalister til Statoils talentstipend innen klassisk musikk. Hun og de andre finalistene har de siste årene tatt store steg og er i dag blant Norges mest lovende musikere innenfor sin sjanger, sier årets juryleder Leif Ove Andsnes i pressemeldingen.

Andsnes er ambassadør for Morgendagens Helter, og en av Norges mest anerkjente klassiske pianister med elleve spellemannspriser og flere internasjonale utmerkelser. Andsnes var også den første vinneren av talentstipendet i 1990. Andre kjente personer som har blitt tildelt stipendet er Ole Edvard Antonsen, Truls Mørk og Marianne Thorsen.

LES OGSÅ: Kristian Torgalsen - fløyelsstemmen fra Bekkelaget

Fem nominerte

I tillegg til Sandra Lied Haga (23), er de andre nominerte i år cellisten Amalie Stalheim (24) fra Bergen, fiolinist Miriam Helms Ålien (25) fra Alta, sopran Caroline Wettergreen (31) fra Bergen og tenor Bror Magnus Tødenes (24) fra Eiksund.

– Et talent er ikke medfødt, du trenger en sterk indre glød, læringsvilje og innsats over tid for å bli like flink som Sandra og de andre finalistene til årets stipend. Etter flere år med talentutvikling har vi lært at det er disse kvalitetene som kjennetegner Norges største talenter enten de spiller fotball, synger eller forsker på bærekraftige løsninger, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Statoil Morgendagens Helter.

Fjorårets vinner var Bergens-jenta Sonoko Miriam Welde som ifølge Statoil nå studerer ved en av Europas beste skoler for å utvikle seg videre som kammermusiker og fiolinist.

LES OGSÅ:

Aksel Rykkvin - en stemme å merke seg

Nordstrandsgutt skal dirigere i Carnegie Hall

Lokale musikere hylles av Oslo

Artikkeltags