Humler og bier har «matstopp» på Mangleruds kirketak

MAKKERE: Prosjektleder Daniel Stephanek og makker Lena Andreassen på taket på Manglerud kirke. FOTO: PRIVAT

MAKKERE: Prosjektleder Daniel Stephanek og makker Lena Andreassen på taket på Manglerud kirke. FOTO: PRIVAT

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Manglerud kirke har nå Norges første grønne kirketak, til fordel for både bier, humler og mennesker. Prosjektet er en del av byens nye biokorridor, som strekker seg fra Bogerud til Tøyen.

DEL

MANGLERUD: Daniel Stephanek er en av ildsjelene i organisasjonen «Bydel i bruk» og prosjektleder for Oslos nye biokorridor, som gir bier og humler i Oslo matmuligheter for hver 250. meter fra Bogerud til Tøyen.

Stephanek og makker Lena Andreassen har lagt ned mange timers arbeid i biokorridoren, i samarbeid med byens innbyggere.

Drøye 3000 georginer er satt ut fra Bogerud til Botanisk hage på Tøyen. 2 kilo honningurt er sådd, nye enger med stedsriktige blomster er anlagt.

Flere hundre andre blomster som fremmer biologisk mangfold er satt ut, samt tusenvis av stauder.

Les også: Oslo Håndverksdestilleri: Med Marka i ei flaske

I full blomst nå

I disse dager står biokorridoren i full blomst, til glede for både de bevingede og tobeinte.

– Ja, dette er faktisk Europas første hovedstad med biokorridor, sier Andreassen.

– Dette er en ubrutt linje vekster som gir bier og humler mat, men som også gagner mennesker. Vi kan nyte både syn og duft, og spise det som vokser frem, poengterer hun.

Andreassen og prosjektleder Stephanek (Sp) deltok på åpningen av biokorridoren i juni, en høytidelig seremoni i Manglerud kirke, der Kari Jaquesson og byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) stod for åpningen.

– Jeg har funnet lykken i livet her på Manglerud. Den nærheten til bydelen ingen ville tilrettelegge for oss, fikset vi selv, i samarbeid med befolkningen. Samtidig viste vi vei for en annen tankegang i Oslo. Alt handler ikke bare om penger, men det skal være lov å ha grønne drømmer i Oslo som en også skal kunne tjene penger på. Det er politikernes plikt å tilrettelegge for grønne muligheter for den delen av befolkningen som ønsker å leve grønt, sa prosjektlederen under åpningen.

Norges første grønne kirketak på Manglerud er også til fordel for innbyggerne, med et gartneri med over 90 tomatplanter i.

Det som nå gjenstår for å koble korridoren sammen for en mer brukervennlig bydel, er ifølge "Bydel i bruk" en grønn gangbro over Ring 3.

Les også: Følger astronaut-drømmen i USA

Global trend

"Bydel i bruk" vil nå blant annet arbeide for produksjon av økologisk mat på flere tak og vegger i byen.

Det er generelt en enorm global interesse for såkalt "urban farming", urbant landbruk, og dugnadsbasert utforming av fellesarealer med økologisk og miljøvennlig profil.

I USA har man erfart at slike prosjekter er kriminalitetsforebyggende, og beboere får en helt annen nærhet til nabolaget sitt.

Den norske biokorridoren består av 24 inkluderende prosjekter, der alle typer mennesker i befolkningen har vært med på dugnad.

Les også: – Vi blir ikke kvitt vasspesten i Østensjøvannet

Les også: Skolekrise i Østensjø neste høst

Les også: Linje 3-rehabilitering i rute

Les flere saker fra noblad.no

Artikkeltags