Kommunen flyttet innesperret fisk i Nøklevann

REDDET FISK: Aleksander Wogstad (fremst) i Vann- og avløpsetaten jobber til daglig med drikkevannsoppsyn. Mandag var han og flere fra kommunen med på å flytte blant annet lake, gjedde og abbor fra Sørlimyra til hovedbassenget i Nøklevann.

REDDET FISK: Aleksander Wogstad (fremst) i Vann- og avløpsetaten jobber til daglig med drikkevannsoppsyn. Mandag var han og flere fra kommunen med på å flytte blant annet lake, gjedde og abbor fra Sørlimyra til hovedbassenget i Nøklevann. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Etter flere bekymringsmeldinger rykket kommunen denne uken ut for å flytte fisk, informere om nedtappingen og svare på spørsmål fra turgåere og media.

DEL

NØKLEVANN: Flere lesere har de siste ukene tipset lokalavisen om død og døende fisk i Sørlimyra, og mange frykter at beveren vil dø.

Hele 5,5 meter vann skal etter planen tappes ut av Nøklevann før rehabiliteringen av demningen starter neste uke.

Les også: Vil senke vannstanden her med 5,5 meter

Kunne plukke fisk

Sist fredag kunne man på noblad.no lese om observasjonene til Tommy Jensen fra Bøler, en av flere turgåere som reagerer på det som skjer med dyrelivet i og rundt Nøklevann.

– Jeg vil kalle det faunakriminalitet, og synes dette er dårlig gjennomtenkt, sier Jensen.

– Jeg har siden midten av oktober vært her flere ganger og plukket lake, som egentlig er en dypvannsfisk, med henda. Død og døende fisk. Abboren svømmer i store stimer i overflaten, med ryggfinnene over vannet, fordi de har for lite oksygen, sier Jensen.

– Beveren flytter heller ikke som de sa den ville, den prøver tvert om så godt den kan å kompensere for uttappingen ved å bygge på hytta si. Den får ikke tid til å fikse dette før vinteren kommer. Den jobber som bare det, men beveren kommer til å dø, tror Jensen.

Les også: Fiskedød i Nøklevann, folk frykter beveren også vil dø

Holdt informasjonsmøte

I forrige uke foretok Bymiljøetaten (BYM) en befaring ved Nøklevann. Befaringen resulterte i en anbefaling om strakstiltak til Vann- og avløpsetaten (VAV), som har ansvaret for nedtappingen.

Mandag inviterte BYM og VAV nærmiljøet og presse til informasjonsmøte i forbindelse med strakstiltaket: Cirka 100 fisk ble flyttet fra Sørlimyra til hovedbassenget ved hjelp av garn, bøtter og båt.

Det virket som om de fremmøtte satte pris på muligheten til å stille spørsmål direkte til kommunen, selv om selve tiltaket fremsto mer som et PR-stunt enn omfattende nødhjelp til den innesperrede fisken.

SE BILDESERIE HER: REDDET FISK FRA SØRLIMYRA

Bevermat og skiløyper

Flere turgåere og andre interesserte overvar fiskeflyttingen mandag, og mannskapet fra VAV svarte blant annet på mange spørsmål om beveren, som klokelig holdt seg skjult under alt oppstyret.

VAV har fått en anbefaling om å legge ut ekstra mat og byggematerialer i form av løvtrærne osp og bjørk til beverne, som de sier de vil følge.

Flere lurte også på hvordan det blir med skiløypene på vannet i vinter, da nedtappingen skal fortsette til nyttår, og isen som regel legger seg i midten av desember. Utfartsstedene vil ifølge VAV bli merket om isen er utrygg.

Østmarkas Venner (ØV) deler lesernes bekymring for både fisken og beveren i Nøklevann. Blant de fremmøtte mandag var Rolf Eliassen, miljøaktivist siden 1979 og ØV-medlem. Han mener nedtappingen burde blitt gjort på våren i år, eller utsettes til neste vår.

– Tidspunktet er helt galt. Her kommer vi blant annet til å få kolossalt mye erosjon. Store deler av vannet vil se ut som kaffe, og det blir en utvasking av miljøgifter. Det er blant annet en del kvikksølv i Nøklevann. Gravide er ikke anbefalt å spise stor fisk herfra mer enn maks én gang i uka, sier han.

– Burde planlagt bedre

Eliassen spår at både dyre- og planteliv vil påvirkes i så stor grad at man vil merke det godt.

Han viser Nordstrands Blad beverhytta, hvor det er tydelig at beveren fortsatt bygger på boligen sin for å holde tritt med nedtappingen. Miljøaktivisten mener nedtappingen burde vært planlagt bedre, og etterlyser avbøtende tiltak.

Under spørsmålsrunden kom det frem at VAV ikke har hatt noen plan for oppfølging av vannkvaliteten i Nøklevann.

– Det er viktig for oss å prioritere liv, helse og sikkerhet for befolkningen, sa prosjektleder Kurt Kristoffersen.

Samtidig sa han at VAV vil ta med seg innspillene fra beboerne og turgåerne videre i prosessen.

I etterkant av mandagen opplyser VAV at de har bestilt vannprøve for å kartlegge vannkvaliteten i Nøklevann. Arbeidene på demningen utføres for å gjøre den godkjent etter de gjeldende damforskriftene, og redusere risikoen for dambrudd. Nå er demningen ikke godkjent.

Et eventuelt dambrudd vil få katastrofale følger og er ifølge VAV beregnet å berøre blant annet 93 boliger, tre offentlige bygg, 166 næringsbygg og andre bygg og en barnehage.

Les også: Åpnet første sykkelsti i Østmarka

Les flere saker fra noblad.no

Artikkeltags