Trist skjebne for beveren

SØRLIMYRA: Det var like ved denne beverhytta ved Sørlimyra at Kjersti Eidem Dyrhaug fant den døde beveren. Foto: VAV

SØRLIMYRA: Det var like ved denne beverhytta ved Sørlimyra at Kjersti Eidem Dyrhaug fant den døde beveren. Foto: VAV

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

En død bever som ble funnet ved Nøklevann i mai har trolig blitt drept i møte med et menneske. Jevne snitt viser at noen har skåret i den med kniv.

DEL

NØKLEVANN: I begynnelsen av mai observerte en turgåer en død bever som lå godt synlig til ved Sørlimyra.

«Fant denne stakkaren rett ved beverhytta i Sørlimyra i dag. Lurer på hva som har skjedd. (...) Ble overrasket over å finne den der. Trodde alle for lengst hadde migrert til Bremsrud eller Skraperudtjern? (...)» skriver Kjersti Eidem Dyrhaug på Facebook-siden Nedtappingen av Nøklevann 2015.

LES OGSÅ: Fant granater i Nøklevann

Vann- og avløpsetaten (VAV) har engasjert fagfolk til å følge med på dyrelivet gjennom hele perioden for nedtapping og opptapping av Nøklevann, ikke minst følger de nøye med på beverne som holder til flere steder i området.

Prosjektleder i VAV, Kurt Kristoffersen, kunne fortelle Nordstrands Blad at den døde beveren umiddelbart ble fjernet da de fikk meldingen og deretter ble den fryst ned i påvente av en obduksjon.

LES OGSÅ: Ber folk bade andre steder enn i Nøklevann

Død bever

Overingeniør i økologi og ekspert på bever Frode Bergan har vært med VAV på samtlige befaringer rundt Nøklevann siden høsten 2015.

I slutten av mai obduserte han den døde beveren som ble funnet ved Sørlimyra.

TRIST SYN: Denne beveren ble funnet ved Sørlimyra, men det er usikkert hvor og hvordan den døde. Foto: Kjersti Eidem Dyrhaug

TRIST SYN: Denne beveren ble funnet ved Sørlimyra, men det er usikkert hvor og hvordan den døde. Foto: Kjersti Eidem Dyrhaug

Det døde dyret er en gammel hann, som var i relativt dårlig forfatning, mager og med mange bitesår og større sår med verk.

Enda mer hjerteskjærende er det at dyret har tydelige merker i bukskinnet etter at noen har skåret i det med et skarpt redskap, med kniv eller liknende.

Dette kunne Bergan lett se på grunn av den jevne snittflaten.

Det stakkars dyret som i tillegg til å ha måttet tåle bank av andre bevere har altså mest sannsynlig avgått med døden et annet sted og så blitt plassert ved Sørlihytta av et menneske.

Bergan spekulerer i om dyret kan ha blitt påkjørt, eventuelt avlivet med et slag mot brystet og siden snittet i med skarp redskap.

LES OGSÅ: Stenger tursti og setter opp gjerder ved Nøklevann

Bekrefter historien

Nok en ekspert, veterinær Sigurd Espeland fra Mattilsynet, har sett på den døde beveren. Han mener også at beveren ikke døde der den ble funnet og at det er tydelig at et menneske har skåret i dyret med en kniv etter at dyret var dødt.

Espeland mener at skaden i brystet med knust ribbein også har skjedd etter at dyret var dødt.

Dødsårsaken er imidlertid usikker. Han utelukker ikke at dyret kan ha blitt påkjørt av et kjøretøy, dog trolig ikke av en bil som vanligvis ville forårsake større skader.

Se bildeserie fra Nøklevann mai 2016 her

Sportegn

Frode Bergan og VAV var på befaring til Nøklevann 21. mai, blant annet til de bebodde beverhyttene ved Bremsrud og Sarabråten.

Siden forrige befaring har det vært observert sportegn fra bever ved hytta på Sørlimyra.

Frode Bergan sjekket deler av Skraperudtjern og fant beverhytta som ligger på vestsiden av vannet. Her så de ingen ferske spor.

VAV vil uansett holde øye med denne beverhytta som en mulig etableringslokalitet.

LES OGSÅ: Utfordringer ved Nøklevann-demningen skaper forsinkelser

Fakta

Beveren er den største gnageren på den nordlige halvkule og kan veie opptil 40 kg.

Beveren var nesten utryddet, men i dag finnes det sunne beverbestander over store deler av landet.

Det mest eiendommelige ved beverens levesett er hyttene og dammene som de bygger av kvister, stammer, jord og stein.

Kilde: snl.no

Artikkeltags