Wara: – Oslo skal bli best i Europa på å hindre ungdomskriminalitet

BESØK: Justisminister Tor Mikkel Wara besøker politiet i Oslo for første gang mandag ettermiddag. Han fikk en orientering om situasjonen i hovedstaden. T.h. politimester Hans Sverre Sjøvold.

BESØK: Justisminister Tor Mikkel Wara besøker politiet i Oslo for første gang mandag ettermiddag. Han fikk en orientering om situasjonen i hovedstaden. T.h. politimester Hans Sverre Sjøvold. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nyslått justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) er bekymret for ungdomskriminaliteten i Oslo. Oslo skal bli best i Europa på å bekjempe utviklingen, lover han.  

DEL

OSLO: Landets nye justis- og beredskapsminister hadde sitt første orienteringsmøte med politiet i Oslo mandag.

Den økende ungdomskriminaliteten i byen, med utspring i bydelene øst i hovedstaden, var hovedtemaet under møtet. Wara sier han er bekymret for utviklingen.

– Det vi nå ser i Oslo, er mer mobilitet, kriminaliteten er ikke så avgrenset til én enkelt bydel lenger, ungdommene beveger seg. Vi ser også at de som deltar, blir yngre, og vi ser mer alvorlig kriminalitet. Det må vi ta på stort alvor og gjøre noe med sier Wara til NTB etter møtet.

LES OGSÅ:

Kraftig økning i ungdomskriminaliteten

Bekymret for økning i ran og kroppskrenkelser

Bjørnholt videregående skole innfører adgangskontroll

Skal bli best

Den nye justisministeren har høye ambisjoner for hovedstaden.

– Alle hovedsteder og større byer i Europa har de samme utfordringen, og de har ikke klart å løse det. Vi må gjøre det bedre. Oslo skal være den storbyen i Europa som skal være best på dette, proklamerer han.

Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, er fornøyd med at justisministeren setter lista høyt.

– Det synes jeg er kjempebra. Jeg liker litt ambisjoner. Dette lover godt, sier Sjøvold til NTB.

Sjøvold mener mange forutsetninger for å klare målet er til stede i Oslo.

– Det som særlig er bra her, er at vi har et godt samarbeid mellom de ulike offentlige etatene, kommune, Nav og også frivilligheten. Så mener jeg vi er et distrikt også på politisiden som evner å håndtere mye. Kriminalitetsforebygging er viktig her. Vi må løse utfordringene der folk bor og der kriminaliteten skjer, og det krever et nært samarbeid med nærmiljøene. Det vil kreve at vi står på og jobber bredt, fastslår han.

LES OGSÅ:

Dobling i volds- og trusselsaker på videregående skoler

Vil gi ekstramidler til skoler som sliter

Politiet har laget "verstingliste" over skoleelever

Alvorlige hendelser

Flere alvorlige voldshendelser har rystet bydeler i Oslo øst det siste året.

I bydel Stovner slo bydelens Natteravner alarm i mars og beskrev en situasjon hvor mindreårige røyker hasj, går med kniv og driver med dopsalg. I september i fjor varslet rektor på Stovner videregående skole at han på grunn av vold, trusler og uro på skolen ikke lenger kan tilby ansatte og elever ved skolen et trygt og godt arbeidsmiljø.

I februar ble en mann skutt på åpen gate på Holmlia i bydel Søndre Nordstrand, og i januar ble to menn knivstukket i samme gate.

I begynnelsen av oktober ble en mann skutt og livstruende skadd på Holmlia, og i juni døde en 16 år gammel gutt som var elev ved Holmlia skole, etter å ha blitt slått bevisstløs. Ifølge Sjøvold kniver kriminelle gjenger om «revirer» på Holmlia.

Regjeringen har i år bevilget 30 millioner kroner ekstra til Oslo-politiet for tiltak i bydel Søndre Nordstrand.

Wara sier han ikke oppskriften klar for hvordan Oslo skal bli best i å bekjempe gjeng- og ungdomskriminalitet.

– Det handler om nytenkning og å tenke innovativt og på tvers av etatene, både i den spisse enden og på det forebyggende. Det har vært store endringer i kriminaliteten de siste tiårene, og det kommer helt sikkert til å endre seg videre. Da er det viktige at vi er fleksible og kan ta i bruk nye metoder, sier han.

Tre virkemidler

Nettavisen spurte etter møtet justisministeren om hva han vil gjøre for å løse det vi den siste tiden har sett av ungdomskriminelle som går løs på politiet, skaper frykt i nærmiljøer og uroer folk. Wara svarer følgende:

- Det er tre ting. Vi må la Oslo-politiet få ressurser. Det har de fått. De har fått styrket bevilgningene. Så må vi la dem organisere seg i tråd med det som er endringene i kriminalitetsbildet, så vi ikke blir for konservative. I tillegg er det viktig at vi jobber forebyggende, sier Wara til Nettavisen.

- Hvor alvorlig synes du det er at barn i 14-års alderen er med i noen av de gjengene som har herjet den siste tiden?

- Veldig alvorlig! Dette er noe av det nye kriminalitetsbildet, de blir yngre, er mer mobile og på sosiale medier. Vi må være tidlig ute så ikke dette blir neste generasjons kriminelle. De må fanges opp før det er for sent, sier Wara til Nettavisen.

- Oppfatter du Oslo som en trygg by etter ditt møte med politiet?

- Oslo er en tryggere by enn andre byer på samme størrelse. Min opplevelse er at politiet har kontroll på byen. Men det er fremtiden som gir utfordringer. Det er alvorlig. Vi skal være best i Oslo og lykkes der andre storbyer ikke har lyktes. Det er opp til Oslo-politiet å tenke nytt og være innovative på alle områder.

- Frykter du ghettofisering og svensketilstander i Oslo?

- Altså, jeg frykter det kan bli en fremtid hvis vi ikke lykkes, men det er derfor vi skal lykkes. Vi skal bli best i Europa på dette. Vi skal lykkes der andre ikke har lyktes.

Svenske tilstander betyr belastede områder preget av vold og kriminalitet, sammenbrudd i offentlige tjenester, og økonomisk og etnisk segregasjon, ifølge Minervanett.

LES OGSÅ:

Nå starter områdeløftene i Søndre Nordstrand

Politiet mener drept Bjørndal-mann ble skutt da han skulle hjelpe siktede

Politiet glad for Holmlia-engasjementet

Slår ring rundt Holmlia

Holmliafolk krever tiltak nå

Engasjementet blomstrer på Holmlia

Ekstra politiressurser satt inn i Oslo sør

Artikkeltags