Vil flytte «Fiskene» til nytt regjeringskvartal

FISKENE: Et av de berømte kunstverkene Carl Nesjar og Pablo Picasso samarbeidet om. 
Arkivfoto: Nina Schyberg Olsen

FISKENE: Et av de berømte kunstverkene Carl Nesjar og Pablo Picasso samarbeidet om. Arkivfoto: Nina Schyberg Olsen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

OSLO: Regjeringen vil gjøre kunstverkene «Måken» og «Fiskene» tilgjengelig for publikum i det nye regjeringskvartalet i Oslo. Kunstverkene er del av den såkalte Y-blokka, som regjeringen vil rive, og er støpt inn i fasaden og foajeen.

Utsmykningen ble laget av Carl Nesjar fra Bøler etter tegninger av Pablo Picasso og regnes som verk av stor kunsthistorisk verdi.

LES OGSÅ: Tok farvel med multikunstneren Nesjar

Til nå har framtiden til kunstverkene etter den planlagte rivingen vært uviss, men ifølge Klassekampen har regjeringen konkludert med at de skal bli en del av utsmykningen i det kommende regjeringskvartalet.

– Et permanent sted i nærheten av nåværende plassering anbefales, skriver Kommunal- og moderniseringsdepartementet i et brev til Administration Picasso i Paris.

Av brevet framgår det at plassering av kunstverkene er del av arkitektkonkurransen for regjeringskvartalet, som innledes i løpet av februar.

Enken etter Carl Nesjar, Sylvia A. Antoniou, står fortsatt på at den eneste løsningen Nesjar ville akseptert, var om både Y-blokka og kunstverkene ble stående urørt.

– Dette er verk som ble designet for nettopp dette byggverket og ikke for noe annet sted, sier hun. Antoniou er bekymret for at verkene kan bli skadd hvis de blir demontert.

(©NTB)

LES OGSÅ:

Carl Nesjar er død

Carl Nesjar bisettes i Bøler kirke

Carl Nesjar - verdenskunstner på hjemmebane

Artikkeltags