Gå til sidens hovedinnhold

Sporveien hadde ikke sjekket sprukket oljerør på 54 år

Artikkelen er over 2 år gammel

I løpet av 54 år hadde Sporveien aldri sjekket kvaliteten på røret som sprang lekk og førte til at 28.000 liter fyringsolje rant ut i Alnaelva i mai.

OSLO: Miljødirektoratet kunngjør mandag at det anmelder Sporveien etter utslippet som skjedde 30. mai, skriver Teknisk Ukeblad. I en rapport, som offentliggjøres mandag, går det fram at det under tilsyn hos Sporveien etter utslippet, ble klart at røret hvor oljen rant ut aldri var blitt sjekket.

Må ta ansvaret

Miljødirektoratet slår fast at Sporveien har brutt tankforskriften og må ta ansvaret for forurensningen som skjedde da 28.000 liter fyringsolje rant ut i Alnaelva og videre til Oslofjorden.

Det var påfyllingsrøret til en tank fyringsolje som sprang lekk. Røret er om lag 60 meter langt, men omtrent én meter går under bakken og det var der det hadde oppstått lekkasje.

– Miljødirektoratet ser svært alvorlig på at Sporveien har hatt så lite kontroll på dette anlegget, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Under inspeksjonen kunne ikke Sporveien dokumentere at det noen gang er gjennomført tilstandskontroll av tank 1 og av påfyllingsrøret. Dermed har den tekniske tilstanden vært ukjent i 54 år, skriver direktoratet.

Sporveien sier til Teknisk Ukeblad at rapporten og anmeldelsen er tema i et eget møte mandag formiddag. Det er satt en frist på 14 dager for å komme med tilsvar. Det var ikke klart om noe i rapporten vil bli bestridt.

- Dypt beklagelig

– Det er for tidlig å si, men det jeg kan si er at hendelsen er dypt beklagelig. Vårt anlegg har blitt inspisert årlig, men den ene meteren av røret som gikk under bakken, har dessverre unngått inspeksjon, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Rustad.

Lekkasjen skjedde da et eksternt firma skulle tømme tanken for gjenværende fyringsolje ettersom Sporveien har gått over til andre og mer miljøvennlige former for oppvarming. Oljefyren har de siste årene kun vært brukt i beredskapstilfeller.

(©NTB)

LES OGSÅ:

Uvisst når oslofolk kan bade etter oljeutslipp

Friskmelder fjorden etter oljeutslipp

Fant gammelt, ukjent rør på Holtet

Nå kan du vanne igjen, men kun annenhver dag