Nå er det vanningsforbud i Oslo

Artikkelen er over 1 år gammel

Oslo kommune har nå innført forbud mot hagevanning med vannslange/spreder.

DEL

OSLO: Tirsdag formiddag sendte Vann- og avløpsetaten ut SMS-varsel til alle husstander i Oslo om forbud mot hagevanning. Forbudet gjelder til ny beskjed gis.

OPPDATERING: Vann- og avløpsetaten opplyser onsdag 27. juni at Oslo har fått mer CO enn planlagt og at situasjonen nå er mer forutsigbar.

- Dersom den planlagte leveransen av CO ankommer torsdag 28. juni vil kommunen heve hagevanningsforbudet og innføre datovanning. Alle husstander i Oslo vil bli varslet på SMS dersom datovanning innføres, skriver etaten i pressemeldingen.

Bruker for mye vann

- Årsaken er et økende vannforbruk på grunn av det varme været og at kommunens leverandør av CO2 har leveringsproblemer, skriver etaten på sine nettsider.

- Erfaringene våre fra så varme perioder som nå er varslet, viser at vannforbruket øker betydelig som følge av hagevanning. Det gir utfordringer for produksjonskapasiteten på vannbehandlingsanleggene våre. Når det varme været faller sammen med en mangel på CO2 er vi nødt til å innføre et hagevanningsforbud, sier fungerende avdelingsdirektør Frode Hult i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

På nettsiden står det videre at Oslo kommunes vannbehandlingsanlegg er avhengige av CO2 for å drive forskriftsmessig vannbehandling. Går vannbehandlingsanlegget tomt for CO2 betyr det at vannet som produseres ikke lenger er i henhold til drikkevannsforskriften.

I et slikt tilfelle må det sendes ut kokevarsel for hele Oslo, noe som i så fall vil innebære at alt vann bør kokes før det drikkes eller brukes til matlaging.

- Siste oppdatering fra vår leverandør Praxair, er at vi får 11,3 tonn CO2 i dag, og at de planlagte leveransene fremover skal være nok til å dekke normalt vannforbruk frem til midten av juli. Men om det nå blir et økt forbruk som følge av hagevanning, vil vi kunne gå tom før dette, forklarer Hult.

LES OGSÅ: Godværet kan holde seg i tre uker

1000 liter i timen

- En vannspreder med normalt trykk bruker rundt 1000 liter i timen. Når en gjennomsnittlig innbygger i Oslo forbruker 160 liter i døgnet forstår man at bruken av vannspredere gir et stort ekstraforbruk av vann, forklarer avdelingsdirektør Sigurd Grande i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Vannforbruket i Oslo er nå så høyt at Vann- og avløpsetatens vannbehandlingsanlegg jobber opp mot grensen av hvor fort de kan produsere vann. En annen utfordring etaten opplever ifølge informasjon på nettsiden sin er distribusjonen av vannet.

Seks råd

Etaten har følgende råd som kan bidra til lavere vannforbruk til hagevanningen:

  1. Prioriter vanning av blomster og busker framfor plenen – vann helst med kanne.
  2. Pass på at utendørs kraner ikke står og lekker.
  3. Vann helst om kvelden. Hvis du vanner i solskinn fordamper det meste av vannet.
  4. Juster opp knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Da tåler det bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt.
  5. Gi plenen en rotbløyte hver 14. dag. Det vil si 2-3 cm vann. Om du setter en boks e.l. på plenen, kan du lett finne ut når plenen har fått nok vann.
  6. Ved brannutrykning i eget område: Stopp hagevanningen, slik at det blir nok vann til slokkearbeidet.

(Kilde: Norsk vann/VAV).

Artikkeltags