Gå til sidens hovedinnhold

Rødt truer med mistillit etter søppelkaos i Oslo

Artikkelen er over 4 år gammel

Rødt krever at Oslo-byrådet sier opp kontrakten med renovasjonsfirmaet Veireno og truer med mistillit. Men partiet har ikke sjekket juridisk om det faktisk lar seg gjøre.

OSLO: – Kontrakten sier helt tydelig at brudd på bestemmelsene om lønns- og arbeidsvilkår gir oppdragsgiver rett til å heve kontrakten – også om leverandøren retter forholdene, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes fra Nordstrand til NTB.

Han er ikke urolig for søksmål fra Veireno dersom kommunen sier opp avtalen, men medgir at de juridiske vurderingene er foretatt av styret i Rødt Oslo alene.

– Vi husker jo hva som skjedde i 2011 da Adecco ble avslørt for grove brudd på arbeidsmiljøloven ved Ammerudlunden sykehjem. Da tok det fire dager før Høyres byrådsleder rykket ut og hevet kontrakten. Vi forventer den samme handlekraften fra det rødgrønne byrådet når vi nå ser nok et brudd på arbeidsmiljøloven, sier Moxnes.

– Lovbrudd må få konsekvenser

Nordstrandsmannen Bjørnar Moxnes er tydelig på at Veireno driver sosial dumping og at kontrakten må sies opp.

– Det dreier seg om grove brudd på arbeidsmiljøliven og 30.000 klager fra innbyggerne. Et slikt selskap skal ikke premieres ved at de fortsatt får avgiftskronene våre. Veireno må ut, innbyggerne i Oslo fortjener bedre enn dette, sier Moxnes til Nordstrands Blad.

– Hvis Veireno får fortsette så sender byrådet et signal til kyniske aktører om at du kan tjene penger på felleskassa vår selv om du bryter loven, ødelegger helsa til ansatte og ikke klarer å gjøre jobbe du får betalt for, sier Moxnes og legger til at det siganlet kan ikke Rødt være med å sende.

– Hvis kontrakten ikke heves på tross på lovbrudd og 30.000 klager så har vi ikke lenger tillit til byråden.

LES OGSÅ:

Spår flere nye uker med søppelkaos

Lei av å møte denne søppeldynga hver dag

Mistillit

Moxnes sier han forventer samme handlekraft fra det rødgrønne byrådet som forgjengerne utviste i 2011. Hvis ikke vil vippepartiet fremme mistillitsforslag mot Miljøpartiet De Grønnes samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg senere i vinter.

– Det er politisk umulig for oss å garantere for en byråd som vil insistere på å videreføre kontrakten, sier Rødt-lederen, som forventer at byrådspartiene hever kontrakten fra 1. januar 2018.

– Det er helt utenkelig at Raymond Johansen vil bane vei for et Høyre/Frp-byråd fordi han vil beskytte kontrakten med Veireno. Jeg er helt sikker på at byrådet nå vil handle, sier han.

Det var det forrige, borgerlige, byrådet som inngikk kontrakten med Veireno, høsten 2015. Kontrakten ble overtatt 1. oktober i fjor.

LES OGSÅ: Nå må du sjekke nye tider for søppelhenting

Vurderer alle alternativer

Selv sier samferdselsbyråden at byrådet vurderer alle alternativer, også mulighetene for at hele eller deler av avtalen kan sies opp.

– Søppelsituasjonen i Oslo har ikke vært akseptabel, og det har tatt for lang tid å bedre den. Vi har stilt strenge krav til Veireno fra dag én og vurderer fortløpende ytterligere sanksjoner, sier Berg til NTB.

Hun lar seg ikke vippe av pinnen av trusselen om mistillitsforslag, som kan bli realisert i mars.

– Denne saken handler om at Rødt ønsker å rekommunalisere avfallshentingen i Oslo. Det har de foreløpig ikke hatt flertall for. Nå er det opp til bystyret å behandle denne saken, utover det har jeg ingen kommentar, sier Berg.

Søppelsjefen går

Samtidig med Rødts pressekonferanse mandag ble det kjent at direktør Pål A. Sommernes i Renovasjonsetaten går etter initiativ fra Lan Berg.

Kommunaldirektør i Byrådsavdelingen for finans Arild Sundberg konstitueres som ny direktør med virkning fra tirsdag 17. januar.

– Som kjent har Deloitte fått i oppdrag fra byrådet om å foreta en nærmere gjennomgang av anskaffelsen og kontraktsoppfølgingen. Oppstartsmøtet med Renovasjonsetaten har vært i dag 16.01.2017 kl. 1100. Inntil utfallet av Deloittes undersøkelser foreligger, finner jeg - som ansvarlig direktør i Oslo kommune, Renovasjonsetaten - det ikke riktig å gi ytterligere kommentarer, uttaler Sommernes i en pressemelding fra Renovasjonsetaten.

Bjørnar Moxnes sier at byrådet bør ha en håndfast og gyldig begrunnelse for at direktøren måtte gå og at offentligeheten må få innsyn i denne begrunnelsen.

– Hvis han har gjort en dårlig jobb så er det helt greit at han måtte gå. Hvis ikke så lukter dette av en politiker som ofrer noen lenger ned i systemet for at det skal se ut som man selv tar ansvar. Hvis det er tilfelle vil det svekke tilliten til byråd Berg, sier Rødt-lederen.

Han legger til at søppelkrisa er det politikerne som må ta ansvar for.

– Høyrebyrådet hadde ansvar for inngåelse av kontrakten med Veireno, men håndteringen siden Veireno overtok i høst må det rødgrønne byrådet stå til rette for.

LES OGSÅ: Leter etter søppelsynderne

Viker ikke på kravet

Men at søppelsjefen i Oslo må gå, påvirker uansett ikke kravet fra Rødt.

– Det hjelper ikke så mye om etatslederen går av hvis Veireno-kontrakten går videre. Vi kan ikke holde oss med et selskap som verken gjør jobben det blir betalt for eller følger norsk lov. Det må få konsekvenser, framholder Moxnes.

Han ønsker at kommunen overtar renovasjonen i Oslo, som siden 1992 er blitt utført av private.

– Skjør allianse

Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg sier partiet nå skal gå grundig gjennom forslaget fra Rødt.

– Vi har ikke nå tilstrekkelig grunnlag for å konkludere med at kontrakten bør heves. Jeg vil be om byråd Bergs vurderinger, sier han.

Lae Solberg sier mistillitstrusselen fra Rødt viser at Arbeiderpartiet styrer Oslo på et svært uforutsigbart og spinkelt grunnlag, mens Fremskrittspartiets Tommy Skjervold slår fast at det er full splid på venstresiden.

Venstres Guri Melby sier bystyret kan velge å heve kontrakten, men framholder at det er svært uvanlig at det fattes et slikt vedtak.

– Dersom det skal være aktuelt for Venstre å være med på å støtte et slikt forslag må det være et juridisk grunnlag for det, og det er også viktig å vite hva slags konsekvenser noe sånt vil få for avfallshåndteringen i Oslo framover, sier hun til NTB.