Nå må du parkere dieselbilen

DIESELFORBUD: Dieselforbudet gjelder på kommunale veier. Du kan altså kjøre her på E6 ved Ryen, men ikke på de kommunale veiene som bringer deg til og fra E6. Straffegebyr er 1500 kroner. (Arkivfoto)

DIESELFORBUD: Dieselforbudet gjelder på kommunale veier. Du kan altså kjøre her på E6 ved Ryen, men ikke på de kommunale veiene som bringer deg til og fra E6. Straffegebyr er 1500 kroner. (Arkivfoto)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Har du dieselbil må du benytte annen transport fra tirsdag mellom klokka 06 og 22.

DEL

OSLO: Fra tirsdag 17. januar blir det forbudt å kjøre dieselbil på kommunale veier i Oslo på grunn av akutt helseskadelig luftforurensning. Slik det ser ut nå, vil forbudet vare til torsdag 19. januar

Mandag og tirsdag er det ventet kaldt vær og lite vind. Det er sannsynlig med høy eksosforurensning over store områder av byen disse dagene.

Derfor innfører Oslo kommune for første gang forbud mot å kjøre med dieselbil på kommunale veier fra klokka 6 til klokka 22 fra tirsdag.

Bymiljøetatens nettsider kan du lese mer om dieselforbudet og se kart over hvor forbudet gjelder.

Straffegebyr på 1500 kroner

Brudd på dieselforbudet straffes med et gebyr på 1.500 kroner, og både politiet og Statens vegvesen har myndighet til håndheving.

Kjøreforbundet gjelder fram til Bymiljøetaten vurderer at det akutte behovet ikke lenger er til stede. Staten har fattet tilsvarende vedtak for deler av Ring 1.

– Akutt høy luftforurensning innebærer at det kan være helsefarlig for barn, eldre og astmatikere å bevege seg utendørs. Dieselforbud er et inngripende tiltak, men er nødvendig for å ta vare på helsa til byens innbyggere, sier Gerd Robsahm Kjørven, konstituert direktør i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

LES OGSÅ: Nytt P-forbud på Lambertseter

Ustabil værtype

Slik prognosene ser ut nå, vil det fra onsdag ettermiddag eller kveld bli mer omrøring i luftmassene, og inversjonen ventes å bli brutt opp, ifølge Oslo kommune.

Fra torsdag ventes en mer ustabil værtype med god omrøring i luftmassene, og det vil mest sannsynlig ikke lenger være fare for høy NO2-forurensning.

– Vi følger værsituasjonen nøye. Når vedtaket oppheves vil det bli varslet via kommunens nettsider, sosiale medier og i pressemelding, opplyser kommunen.

LES OGSÅ: Råkjører nektet å stoppe for politiet

En del unntak

Forbudet gjelder for dieseldrevne kjøretøy, men det gjøres en del unntak.

Unntakene omfatter blant annet utrykningskjøretøy, ladbare hybrid-dieselbiler, kjøretøy som brukes i offentlig tjeneste, pasienttransport, kollektivtrafikk og kjøretøy som brukes i næringsvirksomhet og som kan dokumentere kjørebehov.

De statlige veiene Ring 3, E6, E18, riksvei 4 Trondheimsveien, riksvei 163 Østre Aker vei, riksvei 190 Strømsveien og deler av Ring 1 omfattes ikke av forbudet. På Ring 1 vil det skiltes der forbudet gjelder.

Transport til og fra Oslo S, Vippetangen og Hjortneskaia vil fortsatt være mulig, opplyser Oslo kommune.

Ifølge Luftkvalitet.no var luftforurensningen i Oslo høy søndag ettermiddag. Det samme gjaldt Drammen, Fredrikstad og Sarpsborg.

LES OGSÅ: Innfører miljøfartsgrenser

Fakta om dieselforbudet:

Oslo kommune har fra tirsdag lagt ned et midlertidig kjøreforbud for dieseldrevne kjøretøy på kommunale veier. Men det er mange unntak fra forbudet:

  • Tunge kjøretøy som benytter Euro VI-teknologi.
  • Bil klassifisert som diesel ladbar hybrid og som har en elektrisk rekkevidde uten bruk av forbrenningsmotor på minimum 40 km, såframt bilen utelukkende kjører på elektrisk energi.
  • Kjøretøy som brukes i næringsvirksomhet og som kan dokumentere kjørebehov den aktuelle dagen i forbudsperioden, herunder kjøretøy som leverer varer til Oslo.
  • Kjøretøy som transporterer en forflytningshemmet person og som har med gyldig parkeringsbevis for forflytningshemmede (HC-kort).
  • Utrykningskjøretøy og kjøretøy som benyttes i offentlig tjeneste.
  • Pasienttransport, det vil si transport av pasienter til eller fra sykehus eller lege.
  • Kjøring til og fra fergetransport. Unntaket er ment å gjelde de som skal ha med bilen på fergen, samt de som har parkert bilen på parkeringsplass ved fergeleie før forbudet inntrådte.
  • Kollektivtrafikk.
  • Kjøretøy med persontransportløyve.
  • Diplomatbiler.

 (Kilde: Bymiljøetaten i Oslo kommune)

LES OGSÅ: Ser på nye tunnelmuligheter for E6

(©NTB)

Artikkeltags