OSLOFJORDEN: I sommer har den kjøttetende bakterien vibrio gjort flere alvorlig syke etter bad i sjøen. Nå er en lignende bakterie også påvist i sjøvannet – for første gang i Norge.

LES OGSÅ: Advarer mot smitte i varm Oslofjord

Fem personer alvorlig syke

I juli ble fem personer alvorlig syke etter å ha blitt smittet av en svært sjelden vibriobakterie under bading i Oslofjorden. De som ble smittet badet i Bærum, ved Killingen utenfor Bygdøy i Oslo, i Moss og i Vestby. De er alle over 50 år og har badet med sår eller har pådratt seg sår under bading.

Smittefaren i sjøen vil trolig vare en stund til, tross lavere temperaturer.

Det er de høye vanntemperaturene i sommer som er skyld i at vibriobakteriene har blomstret opp. Bakterien er vanlig i varmt sjøvann og trives godt i temperaturer over 20 grader.

Den nærmeste tiden er det ventet at det ikke vil bli like høye temperaturer som tidligere.

– Bakterien trenger over 20 grader i over én uke for å trives og vokse, så det er forventet at lavere temperaturer over tid vil gjøre at den vil gå tilbake, men dette vet vi foreløpig lite om, sier seniorrådgiver Line Angeloff i Folkehelseinstituttet til Tønsbergs Blad.

Ny bakterie påvist

Tirsdag fikk Folkehelseinstituttet varsel om at nok en person hadde blitt syk etter bading, denne gang av en ny bakterie i Fredrikstad, skriver NRK.

– Den heter shewanella, og det er første gangen vi ser denne bakterien i Norge. Den gir samme symptomer som vibriobakterien. Vi vet at disse bakteriene ofte opptrer sammen i varme somre, sier overlege Hans Blystad på Folkehelseinstituttet.

Disse bør ta forholdsregler:

I tillegg til de alvorlige tilfellene, har det så langt blitt rapportert om 20 personer som har fått mildere vibrioinfeksjoner. Det viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

Personer som har immunsvikt, leversykdommer og åpne sår – inkludert nye tatoveringer – bør ta forholdsregler når de bader i områdene hvor det har vært oppblomstring av vibriobakterier. Så langt er det kommet rapporter om oppblomstring i Oslofjorden samt ved kysten av Telemark og Sørlandet. (©NTB)

LES OGSÅ: Se - en delfin i Bundefjorden!