OSLO: Oslo kommune kunne fredag slå fast at Indre Oslofjord snart er fri for fyringsoljen som rant ut onsdag og forurenset bandevannet i en rekordvarm maimåned.

LES OGSÅ: Uvisst når oslofolk kan bade etter oljeutslipp i Alnaelva

– Sjøbadet vil forbli stengt i dag. Slik det ser ut nå, blir det mest sannsynlig åpning av badet lørdag formiddag, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Oslo kommune til NTB fredag formiddag.

Friskmelder Indre Oslofjord

På den positive siden sier Kongsteien at prøvene som er tatt fra sandstrendene, ikke viser oljesøl.

– For sikkerhets skyld har vi likevel valgt å fylle på 100 tonn ny sand på Sørenga sjøbad, legger han til.

Resten av Indre Oslofjord er i det store og hele friskmeldt.

– Publikum kan bade fra alle andre strender i fjorden. Det er ikke fyringsolje i sjøen, men vi vil likevel råde de som bader om å bruke luktesansen og øynene for å forsikre seg om at vannet er fritt for fyringsolje. Det er virkelig gledelig at ikke andre strender i den flotte fjorden vår er berørt av dette utslippet, sier Kongsteien.

LES OGSÅ: Boligdrøm med historisk sus på Nordstrand

Ikke lokalt oljesøl

Nordstrands Blad har spurt Bymiljøetaten om noen av våre lokale badesteder som ved Ormsund, Malmøya, Ulvøya og Nordstrand bad er rammet av oljeutslippet.

- Vi har ikke observert noe der foreløpig, men det er fortsatt noe olje som flyter rundt i fjorden, og det kan flytte på seg med vær og vind. En generell anbefaling er å ta en ekstra kikk før man hopper ut i vannet, opplyser presseansvarlig Monica T. Olsen i Bymiljøetaten fredag.

Oslo kommunes nettsider oppdateres jevnlig om situasjonen.

Her står det blant annet følgende:

  • Bading i fjorden frarådes ikke med mindre det er synlig oljefilm på vannet der du skal bade.
  • Hvis du skulle bli utsatt for oljesøl, anbefale de at du vasker det av med såpe og vann. Huden kan bli irritert, så bruk gjerne fuktighetskrem etter vask.
  • Hvis man svelger olje kan det irritere og gi brekninger. Melkeprodukter kan redusere plagene, men hvis man kaster opp mer enn en gang skal man kontakte lege.
  • Olje kan gi irritasjon i luftveier og øyne, samt tung pust straks eller etter noen timer med innånding, så det er anbefalt å forlate stedet. Blir man tungpustet bør man kontakte lege.

På nettsidene står det også at folk som skulle oppdage fugl som er skadet med oljesøl kan kontakte Bymiljøetatens døgnåpne vaktsentral på telefon 23 48 21 50 eller på epostadressen vaktsentralen@bym.oslo.kommune.no

FLERE SAKER FRA NORDSTRANDS BLAD:

- Ikke tenn opp ild!

Hvem eier denne bunaden?

Branner, slagsmål og en håndgranat