ØSTENSJØVANNET: Med en stadig stigende popularitet, er Østensjøvannet et av landets mest besøkte naturområder. En teller som er satt opp ved turstien viser at 250.000 mennesker har trådd stien i løpet av året. Og i tillegg kommer de som ikke fanges opp av telleren.
Til sammenligning har landets kanskje aller største naturattraksjon - Prekestolen - rundt 300.000 besøkende hvert år.
- Det er jo selvsagt veldig hyggelig at så mange vil komme hit, sier leder for Østensjøvannet Venner, Amund Kveim.
Men det har også sin pris. Området slites fortere og fuglene - ja de bærer preg av altfor mye karbohydrater.
LES OGSÅ:
Eterfabrikken: Snart til politisk behandling
Alt med måte
Det er ikke få av oss som har tatt med litt brødmat til fuglene ved Østensjøvannet når søndagsturen står for døren.
- Litt brødsmuler til fuglene er det ingen dramatikk i, vi skal ikke ta fra folk den gleden. Men når så mange mennesker kommer hit så må vi advare mot den ekstreme overmatingen, sier Kveim.
Kveim får støtte fra nestleder i Østensjøvannets Venner, Finn Arnt Gulbrandsen.
- Og hvis du tar med deg brød, så må det være ferskt. Ikke gi fuglene muggent brød, sier han.
Kveim understreker at all matingen selvsagt er velment.
- Vi vil ikke henge ut noen, men all matingen er litt misforstått. Vannfugl har ikke godt av brødmat. For store mengder kan føre til feilutvikling. Og vi må huske på at fuglene klarer seg selv, de er ikke avhengig av mating, sier han.
(Saken fortsetter under bildet)
LES OGSÅ: Liten sangstjerne ved Østensjøvannet
Vinkelvinge og feilernæring
Leder for Norsk Ornitologisk Forening, avd. Oslo og Akershus, Håkan Billing, sammenligner fuglene med oss mennesker.
- Vi tåler jo å spise kake og junkfood av og til. Jeg kunne spist en hel bløtkake i dag jeg, og det hadde gått helt fint. Men det hadde ikke gått bra hvis jeg spiste en bløtkake hver dag. Og brød er junkfood for fuglene, sier Billing.
Billing forklarer at metabolismen forstyrres hos fugler som får et høyt inntak av proteiner og karbohydrater. Fuglene er avhengig av vitamin D, men ved for mye mat som brød øker behovet for dette vitaminet og fuglene klarer ikke å få i seg nok. Dermed får fuglene D-vitaminmangel. Et resultat av dette er såkalt vinkelvinge, hvor de ytterste fjærene ved vingen stikker ut i vinkel fra kroppen (se bilde).
- 90 prosent av tilfellene med vinkelvinge skyldes feilernæring. Men det er viktig å være klar over at det bare er noen få individer som utvikler slike synlige symptomer. Det betyr ikke at de er de eneste som er feilernært, sier Billing.
Fugler med vinkelvinge overlever vanligvis ikke lenge i naturen fordi de ikke er flinke til å fly. Dermed blir de et lett bytte for rev og andre rovdyr.
Billing understreker at det er matingen av vannfugl som skaper disse problemene.
- Mating av småfugler med frø er noe annet, det er jo mat som er tilpasset fuglenes kost. Men vannfugler er skapt for å spise grønt, som vannplanter og gress, sier Billing.
(Saken fortsetter under bildet)
LES OGSÅ: Vakker gjest ved Østensjøvannet
Ulovlig i utlandet
Håkan Billing mener problematikken ikke er så kjent i Norge.
- Mange steder i utlandet er det helt forbudt å mate vannfugl, du kan få store bøter. Men i Norge har dette ikke blitt tatt opp noe særlig før nylig, sier han.
Billing sier det er misforstått at man hjelper fuglene.
- Fuglene finner mat selv. Er det ikke nok mat, trekker de sørover, og de kan fly langt. En stokkand kan fly 120 mil på én dag, sier han.
Et annet problem som oppstår ved overdreven mating er at det kommer for mange fugler.
- Når man mater blir det flere fugler enn stedet normalt skulle hatt, så faren for sykdomssmitte blir stor. Dermed kan epidemier oppstå, sier han.
LES OGSÅ: Fyttikatta for en flukt, dette ekornet hadde en skikkelig dårlig dag på jobben!
Unaturlig adferd
I tillegg ser man at matingen fører til unaturlig og aggressiv adferd hos noen fugler. Dette ble nylig illustrert i den mye omtalte saken om den humørsyke svanen Havnesjefen.
- Det hadde aldri skjedd hvis ikke så mange hadde matet den. Det gjør at den oppsøker mennesker og så risikerer man at noen er slemme mot den. Den utvikler adferd den ellers ikke ville ha hatt, sier Billing.
LES OGSÅ: Hva er galt med denne fuglen?
Dumping av mat
Ikke all overmatingen skyldes besøkende som kommer med brødmat. Også store mengder pizza og kebab har blitt funnet i og ved Østensjøvannet.
- Jeg kom over åtte pizzabunner i vannet, forteller Gulbrandsen. Også Amund Kveim har sett mat i store mengder som har blitt dumpet fra brua.
- Det må være restauranter som kommer hit og dumper mat. De tror kanskje de er snille, men sannheten er at de skader fuglene og Østensjøvannet, sier Kveim.
(Saken fortsetter under bildet)
LES OGSÅ: Våryre morgenfugler med kamera
Rottene kommer
Hvis 250.000 mennesker har med seg store mengder brød til fuglene hvert år sier det seg selv at det får følger.
Store mengder fuglebæsj er én ting. Dårligere vannkvalitet i Østensjøvannet er en annen. Og en tredje veldig synlig effekt av all matingen er at det i det siste er blitt observert langt flere rotter ved vannet.
- Det er jo ikke så trivelig, og de kan spre smitte, sier Amund Kveim.
(Saken fortsetter under bildet)
VIDEO: Se rotta angripe trosten!
Dårlig vannkvalitet
Østensjøvannet har i utgangspunktet dårlig vannkvalitet. Som Nordstrands Blad har skrevet om så er det i disse dager en oppblomstring av blågrønnalger i vannet. Disse kan produsere gift.
Vann- og avløpsetaten har funnet ut av hva slags alger det dreier seg om - Planktothrix agardhii og spesielt Anabaena spiroides. Hvorvidt de produserer gift vites ikke, men det kan ikke utelukkes.
- All matingen bidrar til at vannkvaliteten blir enda dårligere, fordi fuglene skiter så mye og dette bidrar til oppblomstring av disse algene, sier Gulbrandsen.
- Husk, det er seks-sju rødlista fuglearter som holder til ved Østensjøvannet, sier han og lister opp toppdykker, sivhøne, sothøne, hettemåke, stær og sivspurv.
- Taksvale hekker muligens. Hønsehauk er ofte innom året rundt. I sommersesongen er ytterligere en rekke rødlistede arter innom vannet, forteller Gulbrandsen.
Amund Kveim forteller at de sliter allerede med at det er for dårlig tilførsel av godt vann til Østensjøvannet.
- Østensjøvannet får for lite vann. Det skyldes blant annet at bekkene er så forurenset. Det er lekkasje i kloakknettet og det går over i bekkene. Nå må politikerne få ut fingeren og få renset bekkene! sier Kveim.
LES OGSÅ:
Uvanlig måke med Østensjøvannet
- Et triveligere sted
Finn Arnt Gulbrandsen og Amund Kveim gjentar at poenget ikke er å henge ut noen eller å frata folk gleden ved å gi fuglene noen brødsmuler.
- Litte grann er helt ok, sier de og får støtte fra Håkan Billing i at Østensjøvannet hadde vært et koseligere sted hvis folk ikke matet fuglene i så stor grad.
- Fuglene forsvinner ikke for det og man får i stedet mulighet til å observere fugler med en naturlig atferd. Og det ville bli langt mindre skit. Vi må huske på at Østensjøvannet er et naturreservat, ikke en park, sier Billing.
Sjekk ut noblad.no sin temaside om Østensjøvannet