ØSTMARKA: Mange hadde møtt fram for å overvære åpningen og være blant de første til å teste den nye natursykkelstien. Tidligere miljøbyråd og styreleder i Friluftsrådenes Landsforund Steinar Saghaug klippet snora, og erklærte sykkelstien «Pionéren» for åpnet. Saghaug er Ambassadør i Friluftslivets år, og har vært formann i Østmarkas Venner.

8 kilometer lang

– Antallet stisyklister medfører utfordringer. På de mest brukte blåstiene i nærområdene opplever turgåere at det blir for trangt om plassen, og det oppstår stislitasje, sier Øyvind Rørslett, lokallagsleder i Norsk organisasjon for terrengsykling (NOTS) i en pressemelding.

Etter terrengsykkelrittet i mai gikk en opphetet debatt om slitasjen på stiene i marka, og det er etter dette at NOTS nå har tilrettelagt en 8 kilometer lang sti for stisykling mellom Rustadsaga og Skullerud.

Les også: Ber Bymiljøetaten om en timeout fra terrengsykkelritt i Østmarka

– Vil avlaste blåstiene

– Hensikten er å lage slitesterke og morsomme stier å sykle på, slik at de blåmerkede stiene blir avlastet. Deler av stien er laget for å tåle sykkelritt, opplyser Rørslett.

«Pionéren» er ifølge Rørslett også et innlegg i debatten om flerbruk, eller aktivitetssoner, i marka.

– Vi i NOTS mener at det må være rom for enkel tilrettelegging slik at det naturlige preget på stiene bevares, sier lokallagslederen, og peker på at stisykling er aktivt friluftsliv som appellerer til brede brukergrupper.

Prosjektet er ifølge NOTS gjennomført med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og velvillighet fra Oslo kommune, Bymiljøetaten.

Les også: Fiskedød i Nøklevann, folk frykter at beveren også vil dø

Les også: 104 millioner til Bøler skole

Les også: Karsten Alnæs om livet, den nye boka og kjærligheten

Les flere saker fra noblad.no