Ber Bymiljøetaten om en timeout fra terrengsykkelritt i Østmarka

KRAV: Johan Ellingsen og Bjarne Røsjø i Østmarkas Venner (ØV) krever midlertidig stans i terrengsykkelrittene i Østmarka, til Bymiljøetaten har oppfylt fem krav som ifølge ØV vil fjerne brukerkonflikten i marka, og minimere skadene på stier og terreng. 8ALLE FOTO: UNA O. OLTEDAL

KRAV: Johan Ellingsen og Bjarne Røsjø i Østmarkas Venner (ØV) krever midlertidig stans i terrengsykkelrittene i Østmarka, til Bymiljøetaten har oppfylt fem krav som ifølge ØV vil fjerne brukerkonflikten i marka, og minimere skadene på stier og terreng. 8ALLE FOTO: UNA O. OLTEDAL

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Johan Ellingsen og Bjarne Røsjø i Østmarkas Venner vil ha bedre prosedyrer rundt saksbehandlingen før neste års terrengsykkelritt.

DEL

ØSTMARKA: 30. mai i år raste 750 par terrengsykkelhjul gjennom nesten tre mil av sti- og veinettet i Østmarka. I øsende regnvær. Allerede samme dag fikk Østmarkas Venner henvendelser fra sinte og fortvilte turgåere som hadde vasset i gjørme og snublet og sklidd på avdekkede steiner og røtter i terrengsyklistenes vake. Siden har reaksjonene vært mange.

– De freste ned en flott kantarellrenne og søkket hvor moren min på 85 har plukket trompetsopp siden tidenes morgen, skrev en lokal turgåer til Østmarkas Venner 26. juni.

– Da er det klart det blir personlig, sier Bjarne Røsjø, styremedlem i Østmarkas Venner.

Sammen med styreleder Johan Ellingsen tar han lokalavisen med for å se på ødeleggelsene på en av stiene det siste terrengsykkelrittet gikk på: Stien fra Solbergvann ned mot Korketrekkeren.

Arrangøren la seg flat

Rittarrangørene sykkelmagasinet Terrengsykkel og Frøy idrettsforening har i ettertid påtatt seg ansvaret for skadene som oppstod på stiene brukt under rittet.

– Vi vil i nærmeste fremtid ha befaring i løypa, og vi er innstilt på å jobbe for å rette opp eventuelle varige skader. I denne prosessen er vi lydhøre for konstruktive innspill fra syklister og andre som bruker Østmarka, skriver arrangementsansvarlig Anders Kunze på nettsiden terrengsykkel.no.

Ber Bymiljøetaten stille krav til arrangørene

Ifølge Østmarkas Venner har Bymiljøetaten (BYM) i flere år ikke tatt hensyn til frilufts- og naturverninteressene ved en etter deres mening lettvint behandling av søknader om å få arrangere terrengsykkelritt i Østmarka.

Østmarkas Venner krever nå midlertidig stans i godkjenningen av terrengsykkelrittene, og at BYM fra nå av stiller tydelige krav til arrangører.

De vil ha en uavhengig kartlegging av økt slitasje på stier og løyper etter åtte år med ritt i Østmarka. De krever at BYM utarbeider en egen prosedyre for behandling av søknader om å arrangere terrengsykkelritt. De krever også at antallet ritt reduseres kraftig, og at de rittene som tillates må ha permanente traseer.

Når sykkelritt arrangeres, vil de at BYM finner traseer som tilfredsstiller syklistene, samtidig som skadene på miljøet og fortrengningen av turgjengere og forringelsen av andre brukergruppers friluftsopplevelse blir minst mulig.

Trond Enkerud, seksjonsleder for skog- og eiendomsavdelingen i Bymiljøetaten, bekrefter at brevet er mottatt.

– På grunn av at det er et omfattende brev, og ferieavvikling i etaten, kommer vi til å sende Østmarkas Venner et foreløpig svar. Vi ønsker å gjøre en god saksbehandling, så den tar vi etter sommeren, sier Enkerud til Nordstrands Blad.

Fortsatt synlige skader

Skadene etter Terrengsykkelrittet 2015 ses fortsatt godt.

– Se, her er det tydelige sykkelhjulspor ennå. Her er rundt fem centimeter av stien slitt bort, og stein og trerøtter er blottlagt. Flere av røttene har fått barken slitt av. Det er en inngangsport til råte i røttene, forteller Johan Ellingsen.

Ellingsen og Røsjø forteller at enkelte beskylder Østmarkas Venner for å være mot terrengsykling i marka generelt.

– Det stemmer ikke, slår de to østmarkavennene fast.

– Vi ønsker at alle skal kunne bruke marka, også terrengsyklistene. Det vi ønsker er at alle skal ta hensyn til hverandre og naturen.

Si din mening om denne saken på Nordstrands Blads Facebook-side.

Les også: En manndomsprøve i terrenget

Les også: God smak og atmosfære i Østmarka

Les også: Sier nei til sykkelforbud

Les også: Sykkelklubben Frøy satser på jentene

Les flere saker fra noblad.no

Artikkeltags