Gå til sidens hovedinnhold

17 millioner til Sørli gård - blir besøksgård i 2020

Artikkelen er over 3 år gammel

I sitt budsjettforslag setter byrådet av betydelige midler neste år til å åpne en besøksgård på Sørli i Østmarka.

Byrådets budsjettforslag 2019

ØSTMARKA: Den ideelle organisasjonen Østmarkas Venner (ØV) har i lengre tid ivret for en besøksgård på Sørli ved Nøklevann.

Blir byrådets forslag vedtatt, kan drømmen snart bli til virkelighet.

I budsjettforslaget er det nemlig satt av betydelige midler neste år til en ny bygning og drift på Sørli.

Besøksgården vil etter planen åpne sommeren 2020, men byrådet håper å kunne starte opp et besøkstilbud i liten skala allerede neste sommer.

LES OGSÅ: Forslag til Oslo-budsjett 2019 lagt frem i dag

Om Sørli gård

Sørli gård er et småbruk som ligger i Østmarka ved Bøler, mellom Nøklevann og Haraløkka.

Våningshuset har stått tomt siden 2002, og ØV har siden 2003 jobbet for å etablere en besøksgård der.

– Ingen husker lenger hvem som først hadde ideen om en besøksgård på Sørli, men jeg har i alle fall funnet ut at ØV offisielt lanserte ideen om en besøksgård som et av flere innspill til kommunedelplanen for friluftsliv i 2004. Dette har altså tatt lang tid, men nå er vi bare veldig glade for at besøksgården har fått de siste bevilgningene som gjør at drømmen blir til virkelighet, sier ØVs styreleder Helga Gunnarsdóttir.

Våningshuset er allerede ferdig restaurert av Bymiljøetaten, og låven og fjøset er snart ferdig.

LES OGSÅ: Nye toaletter til Østmarka!

Full drift i 2020

Byrådet i Oslo har satt av 17 millioner til å ferdigstille besøksgården i sitt forslag til budsjett for 2019.

Pengene skal blant annet brukes til et undervisningsbygg som skal ligge parallelt med låven. I tillegg er det satt av 1,5 millioner til stillinger og drift, slik at Sørli besøksgård skal være i full drift i 2020.

– Her vil det være blant annet sauer, geiter, griser og høner, og så kommer kyr fra Bogstad gård på sommerbeite. Vi tror dette blir et flott turmål blant annet for barnefamilier, barnehager og skoler, men også for andre brukere av Østmarka, sier Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel.

– Byrådet er opptatt av å legge til rette for at flere skal komme seg ut i friluft og oppleve Marka og den flotte naturen vi har her i byen. I budsjettet kommer en kraftig satsing på tilrettelegging for friluftsliv, både på de populære øyene i Oslofjorden, i byggesonen og som her på Sørli gård i Marka, tilføyer Nguyen Berg.

LES OGSÅ: Nøklevann rundt i badekar

- En gledens dag

ØV-leder Helga Gunnarsdóttir minner om at planene for Sørli gård fikk nytt liv i 2016 da det nye byrådet rullerte Behovsplanen for idrett og friluftsliv.

- Da ble det bevilget seks millioner kroner til rehabilitering av Sørli, etter påtrykk fra oss i ØV. Deretter tok det litt tid før pengene til drift kom på plass, men nå ligger altså alt til rette for en storstilt åpning av dette etterlengtede tilbudet til barn og unge. Dette er en gledens dag for oss alle, sier Gunnarsdóttir.

LES OGSÅ: Mintes krigshelter og ildsjeler på Sarabråten