Dette er de nye "ordførerne" på Østensjø og Nordstrand

NYE TITLER: Her står Arve Edvardsen (Nordstrand) og Kristin Sandaker (Østensjø) på broen over E6, og tar en selfie to uker før valget sist høst. Da håpet de å bli gjenvalgt som ledere av bydelsutvalgene. Det ble de, og nå kan de snart kalle seg bydelsordførere. ARKIVFOTO: AINA MOBERG

NYE TITLER: Her står Arve Edvardsen (Nordstrand) og Kristin Sandaker (Østensjø) på broen over E6, og tar en selfie to uker før valget sist høst. Da håpet de å bli gjenvalgt som ledere av bydelsutvalgene. Det ble de, og nå kan de snart kalle seg bydelsordførere. ARKIVFOTO: AINA MOBERG

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nå er Raymond Johansen (Ap) regjeringssjef i Oslo. Til sommeren kan bydelsutvalglederne Arve Edvardsen (Nordstrand), Kristin Sandaker (Østensjø) og Shabaz Tariq (Søndre Nordstrand) kalle seg bydelsordførere.

DEL

Oslo: Heretter skal byrådet i Oslo hete «byregjering» og byrådsleder Raymond Johansen «byregjeringsleder». Det vedtok bystyret i Oslo onsdag.

Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne fikk støtte til navneendringen fra Rødt og to Frp-representanter, ifølge NRK.

Fikk ønsket oppfylt

Ønsket om å skifte navn på Oslo kommunes utøvende organ fra byråd til byregjering var noe av det første byrådsleder Raymond Johansen flagget etter maktovertakelsen i fjor høst. (Se bildet av byregjeringen under artikkelen)

Kommuneadvokaten i Oslo har kommet til at Oslo bystyre kan vedta navneskiftet uten å spørre staten. Raymond Johansen utdypet forslaget i sitt innlegg i debatten:

– Mange i byen vår vet ikke forskjell på byråd og bystyre. Hvis folk flest ikke vet hvem som bestemmer hva, er det et demokratisk problem.

LES OGSÅ: Det nye Sæter skal bli hjertet av Nordstrand

De borgerlige mer om vurdering

Øystein Sundelin fra Høyre varslet at hans parti sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti bringer saken inn for såkalt lovlighetskontroll. Kommunaldepartementet skal dermed vurdere om navneskiftet fra byråd til byregjering og fra byrådsleder til byregjeringsleder er i strid med kommuneloven.

Bydelsordførere

Byregjeringsleder Raymond Johansen ønsker ikke bare å endre navn på byrådet. Også bydelene omfattes.

Byrådet foreslår å endre benevnelsen bydelsutvalg til bydelsstyre, og bydelsutvalgleder til bydelsordfører.

– Bydelsutvalgreglementet er under revisjon, forslag til navneendringer vil bli lagt inn i reglementet. Utkast til nytt bydelsreglement vil bli sendt på høring til bydelene med høringsfrist månedsskiftet april/mai, sier byrådssekretær Marte Ingul til Nordstrands Blad.

– Byrådet vil deretter fremme sak til bystyret med forslag til revidert reglement. Dette vil skje i 2. kvartal, altså før sommeren, sier Ingul.

Ikke så opptatt av tittel

To av bydelsutvalglederne i vårt distrikt, Arve Edvardsen (Nordstrand) og Kristin Danielsen (Østensjø), fikk før byrådet ble til byregjering, spørsmål fra TV2 om hva de synes om å bli bydelsordførere.

LES OGSÅ: Får mye kjeft, men tar likevel gjenvalg

– Jeg er personlig ikke så veldig opptatt av egen tittel, men mer opptatt av hvordan det nye bydelsreglementet vil se ut i forhold til om byrådet (som det fortsatt heter) vil følge opp valgløfter og byrådserklæring om mer makt til lokalpolitikerne på bydelsnivå. Dette reglementet arbeider byrådslederens kontor med nå, og det skal være klart i løpet av våren, svarte Arve Edvardsen (Høyre).

LES OGSÅ: Krever Café Utsikten gjenåpnet

Vil presse media til å dekke lokalpolitikk

Og dette svarte Kristin Sandaker (Arbeiderpartiet):

– Endringene kan gi innbyggerne i Bydel Østensjø enda bedre forståelse av den myndigheten og styringen både lederen og bydelsutvalget (styre) faktisk har, med viktige velferdsgoder for barn, unge, voksne og eldre, og ikke minst utjevning og bedre folkehelse først og fremst gjennom forebygging.

– Bydel Østensjø har budsjett rundt 1.6 milliarder kroner og har 49.000 innbyggere. Det er få kommuner i Norge som har flere innbyggere enn bydelene i Oslo. En tydelig markering av både lederen og utvalgets faktiske innflytelse gjennom meningsbærende betegnelser, vil gjøre at flere engasjerer seg i debatt og utvikling av sitt nærmiljø, i bydelen og i byen, og det vil presse media til å dekke lokalpolitikk i større grad enn de gjør i dag.

LES OGSÅ: Bydel Østensjø legger seg flat for barnehageforeldre

 

 

Artikkeltags