Gå til sidens hovedinnhold

Veteranlærer gir seg etter 47 år på samme skole

Artikkelen er over 4 år gammel

Etter å ha undervist tre generasjoner, fått alle til å spille på blokkfløyte og utklasset elevene i triksing med fotball, ser Eva Hamre mot roligere dager. Men ingen tror på at hun kommer til å bli helt pensjonist.

PRINSDAL SKOLE: – Jeg har elsket jobben hele livet, jeg har aldri vært i tvil om det. Jeg har alltid trodd på det jeg har gjort. Også har jeg alltid vært med i det sosiale livet på jobben, i morgen er det lønningspils!

Eva Hamre har alltid vært opptatt av elevenes ve og vel, og at de skal lære og utvikle seg maksimalt. Etter å ha undervist over 1000 av dem, takker hun nå for seg og ser tilbake på 47 år med fine minner.

LES OGSÅ:

Naturbarnehagens far takker for seg

Her kan du stupe fra senga og rett ut i fjorden

Fikk gjøre det hun ønsket

Hun forteller at ryktet går foran deg som lærer. Hvis du er streng, forblir du streng. Hun har hatt elever som har gruet seg, men så kom de inn i klasserommet og så at hun ikke var så ille, allikevel.

– Elevene er ikke noe mindre glade i meg selv om jeg er streng. Unger tåler utrolig mye så lenge det er rettferdig!

Hun er kanskje kjent for å være en streng lærer, men hun er en veldig ivrig, blid og lattermild dame. Eva har mye på hjertet, hun forteller ivrig om kjære minner fra Prinsdal skole.

– Jeg har vært her så lenge fordi jeg har fått gjøre det jeg er interessert i. Når jeg får gjøre det som er viktig som lærer, blir jeg på samme sted.

Favorittfagene å undervise i er kroppsøving, matematikk og musikk. Og hun har alltid gitt av seg selv i fagene. Etter gymtimene har hun blitt igjen i garderoben for å gi sine råd og kunnskap videre.

– Noen somler for å få med seg praten etter gymmen. Da snakker vi blant annet om hygiene og puberteten, forteller hun.

– Skolen har en vanvittig flott beliggenhet for gym, jeg kan ikke tenke meg en skole med noe bedre. Dette er ei bygd i byen!

LES OGSÅ: Ser lyst på livet med jobbhjelp fra Ilas

Musikalsk og sta

Hamre har også utdannelse innen musikk, derfor har hun hatt mye å bidra med i musikktimene.

– Si hva du vil om blokkfløyta, men jeg har fått alle til å spille på den! Men spiller de uten lov, går den ut vinduet!

Noe av det viktigste man kan gjøre, er å gi elevene guts, mener hun.

– Si at dette skal de klare! Hvorfor skulle de ikke det? Alle elevene mine skal kunne gangetabellen på rams, i søvne, i drømme og i blinde. Jeg har hatt prøve i den hver uke. De skal ikke behøve å tenke seg om. Det har vært utrolig moro å se at de klarer det.

Hamre er naturlig sta og utholdende. Det er viktig når man er lærer, sier hun. Spesielt når elevene spør hver dag om de kan ha utetime;

– Tror dere virkelig det? Nei, svarer de da, sier hun og ler.

LES OGSÅ: Ruskenfest i Rådhuset

Har undervist tre generasjoner i samme familie

Etter 47 år har hun hatt 1.-6.klasse tre ganger, hatt 13 rektorer og undervist tre generasjoner.

– En familie herfra har en mormor, mor og en datter som har gått her. Jeg har undervist alle tre!

Det mest spesielle Eva husker etter å ha undervist så lenge, er en England-tur for mange år siden. Da tok hun med seg 5. klasse til Brighton på språkskole.

– Vi bodde hjemme hos private. Jeg gikk i London med 23 elever. Hvordan fikk vi lov til det? Det hadde vi ikke fått lov til i dag!

Det beste minnene er det gode kolleger og ledere som har stått for, Eva har aldri følt at hun ikke har vært bra nok for dem. Og elevene, selvfølgelig. De tidligere elevene kommer stadig innom for å hilse på.

– De ringer på døra for å fortelle hvordan det går på ungdomsskolen og på videregående, sier hun fornøyd før hun fortsetter;

– Jeg har undervist over 1000 elever, og jeg har lært alle navnene.

LES OGSÅ: Oddvar og Karin har vært gift i 70 år!

Ikke det samme som før

Læreryrket har forandret seg, mener Hamre.

– 80-tallet var den store gullalderen for lærere. Å undervise var den største delen, da. Det er det ikke lenger. Nå er lærerne sosiallærere, BUP og kontorister, også er de tettere på foreldrene. Myndighetene har lagt opp til at læreren har mistet litt autoritet, sier hun.

– Til politikerne: La oss være lærere! Det er det vi kan. La oss følge kunnskapsløftet. Vi bruker altfor mye tid på andre ting.

– Respekten for lærerne var også større før. Jeg har aldri opplevd noe sånt, men jeg har hørt at noen får 50 e-mail i uka av foreldre. Det hadde jeg aldri godtatt.

Men hun har allikevel fått sin del av meldinger fra foreldrene. Noen har satt seg igjen bedre i minnet enn de andre.

– De rareste må ha vært; barnet mitt kan ikke ha svømming i dag fordi hun har nyvasket hår, og kan du koke vann i mattimen, sønnen min liker nudler til lunsj, sier hun og rister på hodet.

LES OGSÅ: Magisk høststemning i Hvervenbukta

100 sit-ups og 300 triksinger

Selv om hun nå går av med pensjon, kommer hun garantert ikke til å sitte stille.

Hun tar i en alder av 69 år 100 sit-ups om morgenen, trener på Elixia, svømmer og tar idrettsmerket hvert år.

Hun elsker å gå turer rundt omkring i Prinsdal. Hun kan også trikse til 300 med fotballen.

– Noen elever har sagt at det er flaut at jeg, på snart 70, trikser mer enn dem med fotballen.

– Jeg slutter nå, det er helt riktig, men jeg har ikke følt at jeg ikke orker mer. Ikke et sekund. Men jeg er enig med meg selv, jeg er fornøyd nå.

Men selv om hun slutter som lærer på heltid, skal det litt mer enn pensjonistalderen til for å holde henne unna Prinsdal skole.

– Ingen tror jeg kommer til å bli helt pensjonist, sier Hamre.

– Jeg kommer kanskje til å være vikar, gjerne i gym. Jeg har noen fortvilede elever, jeg må komme tilbake for å lære dem vals til juleballet. Også kommer jeg nok innom til morgenkaffen, det blir hyggelig.

– Hva føler jeg har vært lurt å gjøre som lærer? Hvorfor har det gått så bra? Jeg har alltid gitt mye av meg selv! Folk spør meg hele tiden om jeg likte å gå på skolen ... Ja, hva tror du, da?

LES OGSÅ:

BMW-banden herjer i distriktet

Snart kan du kjøre gjennm det nye tunnelløpet på Bryn

Nytt beredskapssenter skal ligge på Taraldrud

Gladmelding til tom korpskasse i Prinsdal