Gå til sidens hovedinnhold

Lokale professorer hedret av stiftelse

Artikkelen er over 3 år gammel

To lokale professorer er tildelt midler fra Olav Thon-stiftelsen.

OSLO: I mars delte Olav Thon-stiftelsen ut tilsammen 42 millioner kroner til "faglige priser og støtte til fremragende undervisning og forskning innen de medisinske og matematisk-naturvitenskapelige fagområder.

Blant mottagerne var to professorer fra Universitetet i Oslo, som begge er bosatt i Bydel Nordstrand, opplyser Apeland Informasjon i en pressemelding på vegne av stiftelsen.

Hjelper premature barn

Munkerud-beboer Fernanda Cristina Petersen ble tildelt ti millioner kroner til forskning for å bekjempe antimikrobiell reistens hos premature barn. Hun er professor ved Institutt for oral biologi på det odontologiske fakultet.

Olav Thon (94) sto selv for den høytidelige overrekkelsen.

- Jeg er imponert over Fernanda Petersen og hennes forskerkolleger, og er glad for å kunne bidra økonomisk til slik fremragende forskning, sier Olav Thon i pressemeldingen. 

Forskeren forteller at premature babyer er spesielt sårbare og har ofte behov for antibiotikabehandling de første dagene i livet.

- Hvert år dør tusenvis av for tidlig fødte barn av infeksjoner som ikke lenger kan behandles med antibiotika på grunn av resistens. Vi har etablert metoder som kan bidra til å finne hvordan man bedre kan beskytte disse premature babyene mot infeksjoner som er resistente mot antibiotika, sier Petersen.

- Målet er å forstå hvordan bakterier som lever i kroppen samhandler med hverandre og med oss. De siste årene har min gruppe, i samarbeid med andre, utviklet og etablert velfungerende metoder for å studere dette på DNA nivå og i dyremodeller. Noen av bakteriene er fordelaktige, og vi jobber for tiden med å utvikle strategier for å bruke noen av dem som finnes i munnen og i halsen for å bekjempe bakterier som forårsaker infeksjoner i luftveiene, sier professoren.

Med seg i forskningsprosjektet som Petersen leder, har hun professor Gorm Greisen fra Universitetet i København og professor Anders Håkansson fra Universitetet i Lund. Videre er også Oslo Universitetssykehus representert ved overlege Kirsti Haaland, Professor Ola Didrik Saugstad og Professor Dag Berild. Folkehelseinstituttet er også representert ved Fagdirektør Ulf Dahle.

LES OGSÅ: Vil du hjelpe Carine å skaffe lenestoler til nyfødtavdelingene?

En fremragende foreleser

Holtet-beboer Karl Inne Ugland jobber på Institutt for biovitenskap. Han ble belønnet med en halv million kroner for sin fremragende innsats som foreleser, miljøskaper og arbeid med fornyelse av kurs på universitetet.

- Det er en svært hyggelig anerkjennelse å motta denne prisen, og det er spennende at Olav Thon Stiftelsen verdsetter undervisning som en viktig del av forskningen, sier Ugland, som har bodd på Holtet siden 1972.

Ugland tok sin doktorgrad i 1979, og har ifølge pressemeldingen i en årrekke fått svært gode tilbakemeldinger av studentene sine for sine forelesninger i oseanografi, sjøpattedyr, fiskeribiologi, bestandsmodellering av fisk, sjøfugl og sjøpattedyr, og biostatistikk.

Stiftelsen mener at Ugland har endret undervisningen på en svært god måte, ved å la studentene arbeide med realistiske miljøproblemer og på den måten få et helhetlig syn på faget. Ugland har blant annet motivert studentene til å ta del i forskningsprosjekter og å publisere forskningsresultater.

- Studenter trenger praktisk erfaring fra virkeligheten for å kunne se helheten i faget, sier Ugland.