Oslofolk dårligst på refleksbruk

GJØR DEG SYNLIG: Det kan være livsviktig å bli sett i mørket, likevel dropper seks av ti refleksen, ifølge Trygg Trafikk. Illustrasjonsfoto: Nina Schyberg Olsen

GJØR DEG SYNLIG: Det kan være livsviktig å bli sett i mørket, likevel dropper seks av ti refleksen, ifølge Trygg Trafikk. Illustrasjonsfoto: Nina Schyberg Olsen

Av

Bare fire av ti bruker refleks, ifølge den årlige reflekstellingen til Trygg Trafikk. Oslofolk er dårligst i klassen.

DEL

NORGE/OSLO: Den årlige reflekstellingen til Trygg Trafikk viser en svak økning i bruken av refleks. Men til tross for bedring år etter år, dropper fortsatt seks av ti nordmenn refleksen, opplyser Trygg Trafikk.

Tallene for 2017 viser at andelen nordmenn som bruker refleks i mørket nå er oppe i 40 prosent. Dette er en liten oppgang fra 2016 da refleksbruken var på 39 prosent.

– De siste årene har refleksbruken økt sakte, men sikkert. Men når kun fire av ti bruker refleks i mørket, så viser dette dessverre at det fortsatt er langt igjen, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen.

– Å ferdes i mørket uten refleks betyr i praksis å velge å være usynlig i stedet for synlig i møte med biltrafikk. Refleks er faktisk den eneste måten for fotgjengere å gjøre seg synlig i mørket, sier Årøen.

24.000 tellinger

Trygg Trafikk er hvert år fysisk ute i felten i alle landets fylker og teller refleksbruk blant nordmenn. De opplyser at hele 24.000 tellinger har blitt gjennomført, deriblant over tusen tellinger per fylke i perioden november-desember 2017.

Sogn og Fjordane er det fylket som kommer best ut i reflekstellingen. Her bruker 54 prosent refleks. Også Nordland, Østfold og Hedmark kommer godt ut med henholdsvis 52, 51 og 50 prosent.

Oslo skiller seg ut som dårligst i klassen med bare 29 prosent som bruker refleks.

Ifølge Trygg Trafikk er refleksbruken dårligst i sentrumsgater. Bare 33 prosent av nordmenn bruker refleks i bygater, mens 47 prosent bruker det langs landeveien.

Trygg Trafikk advarer folk mot å tro at de automatisk er synlige i opplyste bygater.

– Du trenger refleks også i sentrumsgater. Lys fra butikker og kjøretøy tar så mye oppmerksomhet at du som fotgjenger i praksis blir nærmest usynlig uten refleks, sier Årøen.

Skulle bare ...

Årøen tror oslofolk mest sannsynlig er dårligst på refleksbruk fordi det er så mye lys i byen.

- De tror de ikke trenger refleks, de tenker at de blir sett. Men det er helt feil. Sett fra bilførers side tar alle lysene rundt oppmerksomheten bort fra fotgjengerne, sier Årøen til Nordstrands Blad.

Hun forteller at folk har massevis av unnskyldninger for å ikke bruke refleks.

- De skulle bare gå et lite stykke, skulle bare til butikken eller gå i opplyste gater. Samtidig har de aller fleste skuffene hjemme fulle av reflekser, sier Årøen.

- Det handler ikke om at refleksutvalget er dårlig eller at folk ikke har reflekser, men at de ikke tar dem på seg. Folk glemmer det eller tenker at dette går sikkert bra, sier Årøen.

Hun oppfordrer folk til å bruke noen minutter på å feste reflekser på alt av jakker, vesker og vinterklær, så unngår man å plutselig være ute i mørket uten refleks i lomma.

For de som måtte synes at reflekser er teit eller upraktisk, viser hun til at det fins mange fine stilrene og enkle klistrereflekser på markedet.

Det kan gjøre deg mer synlig uten at du trenger å irritere deg over dinglende snorer som vikler seg fast i nøkler og glidelåser, eller at det trenger å gå på bekostning av "kulhet".

LES OGSÅ:

Oslo-trafikken tok tre liv i 2017

Slik er de nye satsene for råkjøring

Oppfordrer isklumpkastere til å melde seg

Artikkeltags