Gå til sidens hovedinnhold

Klar for vårens store dugnad?

Artikkelen er over 4 år gammel

Våren er her, og det betyr at det også er tid for å rydde og gjøre det rent og fint ute.

OSLO: Da det i fjor var jubileumssamling for Rusken i Rådhuset for deres aktive hjelpere, gikk gjestene hjem med en klar oppfordring: Forbered dere til en ny Rusken-vår!

– Nå forbereder vi oss til en aktiv tid, sier Rusken-general Jan Hauger.

– Noen har allerede funnet frem river og koster, men det er først over påske den offisielle Rusken-tiden begynner. Fra 18. april kan vel, borettslag, hagelag og mange andre hente ryddeeffekter på Haraldrud. Men først må man registrere seg på nett. Alt kan man lese om på Rusken.no, oppfordrer han.

LES OGSÅ: Rusken har ryddet byen i 40 år

Barnehager og skoler

Den 26. april er den store dagen for de minste. Da er offisiell åpning av årets Rusken i Rådhuset eller Ruskehuset som mange kaller det. Da deles det ut effekter, og barnedhagebarna får i år Rusken-matboks.

– Til skolelever er det drikkeflasker, sier Hauger.

– Totalt regner vi med at 35.000-40.000 barnehagebarn er med i den store våraksjonen og 65-70.000 skoleelever fra 170 skoler.

LES OGSÅ: Se hva som skjer med søppelet ditt!

Stor-dugnad

Ingen dugnad kan måle seg med den årlige Rusken-aksjonen. Nøyaktig hvor mange som er med, er det ikke klare tall på, men resultatet blir alltid bra.

– Vi har jo tatt mål av oss til å bli den reneste hovedstaden, og vi er langt på vei. Men det nytter ikke bare med ett skippertak - ryddingen må stadig følges opp, sier en svært engasjert Jan Hauger.

LES OGSÅ: Rusken-general takket 100.000 Rusken-barn

Mange hjelpere

Til det daglige har Rusken et meget godt samarbeid med Kirkens Bymisjon. Her kommer en del hver dag og gjør en kjempejobb i sentrum hvor de plukker småsøppel.

– Vi regner at de fjerner rundt to tonn søppel hver dag som egentlig skulle vært i avfallsdunker.

LES OGSÅ: Leter etter søppelsyndere

Russen

Blant de Rusken-hjelpere som er nye av året, er russen.

– Jeg har inngått en avtale med russepresidenten i Oslo, forteller Hauger.

– Vi har jo hvert år hatt problemer knyttet til russebusser. De skal jo tømmes for søppel hver dag, og da er det lett for å bli kast på lite heldige steder. Nå kan russen få Rusken-knute om de holder det rent og ikke forsøpler.

LES OGSÅ: Si fra om søppel med Rusken-appen

Rent til 17. mai

Hvert år er målet å ha få ryddet alt til 17. mai. Da skal den store dugnads-innsatsen være unnagjort. Og det fine med Rusken er at alle kan være med både med å rydde og tenke konstruktivt så vi kan ha det rent rundt oss.

LES OGSÅ: Sjekk når din vei skal feies