TRASOP/KJELSÅS: – Vi var egentlig på en buss, men det var så mye styr med salg av dopapir og sånn, sier Theodor René Carlsen fra Trasop.

Sammen med klassekameratene Jens-Caspar Hagesæther Scheel og Sebastian Tangen Olsen (begge fra Kjelsås) på Kuben vgs., var han likevel interessert i å sette i gang et russeprosjekt, men i litt mindre skala.

LES OGSÅ: Se så fint det har blitt på disse T-banestasjonene

Plutselig eide de campingvogn

– Det var Jens-Caspar som sa «hei, vi skal ikke kjøpe en campingvogn, da?», forklarer Theodor. Han og Sebastian var ikke helt overbeviste, men det var imidlertid Jens-Caspar og en kamerat som senere har trukket seg fra russeprosjektet.

I en litt kjedelig skoletime fant de to en passende campingvogn til salgs på nettet, og to dager senere sto den på plass i hagen til Jens-Caspar i Nordhagaveien på Kjelsås.

Der har den stått i to år, som et vedvarende prosjekt i stadig utvikling, for de tre guttene. Jens-Caspar vedgår at foreldrene er litt lei av å ha vogna i hagen. Selv mener han den har skapt masse glede den tiden den har vært i deres eie.

LES OGSÅ: Vandrefalkpar har overtatt klatrested i Østmarka

20 meter LED-lys

– Vi har revet ut alt inni. Alt som var igjen var skallet av vogna, oppsummerer han. Deretter har de selv møysommelig bygget den opp igjen.

– Vi har vel for så vidt ikke hatt en klar plan, men funnet ut av det underveis. Mye har vært innfall og tilfeldigheter.

Vogna, med navnet Shisha Lounge 2016, er inspirert av vannpipekafeer i Sør-Europa, og har nå bardisk, lounge, mengder av lagringsplass, Play station, laserlys, 20 meter med LED-lys (vogna i seg selv er bare fem meter lang) og et lydanlegg med en heftig bass.

– Hør nå, sier Theodor og setter i gang en låt som får både vogna og skjelettet til oss på innsiden til å riste.

LES FLERE SAKER OM TRASOP HER

Naboklager

– Vi har hatt et par fester her allerede. På generalprøven til russetiden var vi ti stykker her inne. Det var ganske heftig, ler guttene.

Jens-Caspar peker på fire streker, risset inn i veggen like over flatskjermen på veggen, og spør om vi klarer å gjette hva det er.

– Det er naboklager, gliser han. Målet er å fylle hele veggen før russetiden er over.

Men de fleste naboene har syntes det er moro å se utviklingen i prosjektet, og har kommet forbi for å kikke titt og ofte, legger han til.

LES OGSÅ: Bortviste russ fra Skullerud og Ryen

Protesterer mot industrien

Det er ikke bare ved hjelp av en campingvogn at de tre ønsker å gjøre russefeiringen litt annerledes. De har tegnet logoen selv, i dataprogrammet Paint i en mattetime, og genserne har de fått trykket opp på egenhånd.

– Det er en liten protest mot «russeindustrien», og det monopolet et par store russeselskaper med felles eiere har. Det eneste vi har kjøpt av dem er buksene. Det angrer jeg litt på nå, sier Theodor.

SE BILDER OG LES ANMELDELSER AV ÅRETS LOKALE SKOLEREVYER HER

Annerledes rulling

Russecampingvogn setter noen begrensninger. Det er for eksempel ikke lov å oppholde seg i vogna mens den er i bevegelse. Dermed utgår tradisjonell rulling.

– Sånn sett er det ikke så praktisk, sier Sebastian. Men på den annen side:

– Vi kan feste hvor og når vi vil. Det er bare å sette fra seg vogna på en parkeringsplass.

Trekkvogn har de fikset selv, i form av en Volvo, men venner med van håper de også å dra nytte av.

Og etter festen er det bare å legge seg for å sove. Det blir greit når de skal på treff. Men til Tryvann tror ikke guttene at de vil ha den med, i frykt for hærverk.

– En del hardcore russefolk syns du er teit hvis du ikke er på buss. De syns til og med det er teit om man har van.

LES OGSÅ: Oslo kommune setter på festbremsen: Se listen over stedene det blir ulovlig med russefeiring i mai

Billigere enn buss

Og hva koster så livet som campingruss?

Vogna fra 1978 ga de 3-4000 for. Dyrest var fortollingen av nytt dekk som måtte importeres da det ene eksploderte på vei hjem fra veiing og kontroll hos Statens Vegvesen. Så har det blitt mye utgifter i forbindelse med oppussingen av vogna.

– Men det har vært småbeløp her og der. De største investeringene, som aggregat og anlegg, hadde jeg fort funnet på å kjøpe meg uansett, sier Jens-Caspar, som anslår at de tre har lagt inn rundt 10.000 kroner totalt i russecampingvogn-prosjektet.

– Og den kan jo leve videre. Planen er å ta den med på roadtrip i sommer.

Denne saken ble først publisert på nab.no - nettsiden til vår samarbeidspartner Nordre Aker Budstikke