27. januar endrer Ruter prisene - se hva det vil koste

PRISENE ØKER: Herunder kan du lese alt om Ruters prisendringer i år.

PRISENE ØKER: Herunder kan du lese alt om Ruters prisendringer i år. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mot slutten av årets første måned blir det endringer for deg som reiser kollektivt i Oslo.

DEL

NORDSTRAND: 27. januar 2019 kommer den årlige prisendringen fra Ruter som innebærer en prisøkning på de fleste billettyper. Samtidig endres aldersgrensene for barn og ungdom slik at barn under 6 år reiser gratis og ungdom betaler barnebillett frem til fylte 18 år.

Billettprisene økes generelt i tråd med fastsatt prisvekst på kommunaltjenesteyting på 2,8 %. Samtidig endres nedre og øvre aldersgrense for barn og ungdom. Barn under 6 år vil reise gratis, mens ungdom under 18 år vil reise med barnebillett, opplyser Ruter i en pressemelding.

Går til å videreutvikle kollektivtilbudet

Billettinntektene utgjør halvparten av Ruters samlede inntekter, og går i sin helhet tilbake til utviklingen av kollektivtilbudet i Oslo og Akershus.

– Billettinntektene er viktige for at vi fortsatt skal utvikle tilbudet, og derfor justerer vi prisene våre i tråd med kostnadsutviklingen i samfunnet for øvrig. Vi har også fått tilskudd fra Oslo kommune og Akershus fylkeskommune for å øke tilbudet i 2018, og vil øke dette enda mer i 2019 slik at kundene våre får et enda bedre kollektivtilbud, sier administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen.

Utvider rabattene

Ruters eiere, Oslo Kommune og Akershus ønsker å satse på barn og ungdom, og utvider derfor rabattene for disse gruppene.

– Gratis kollektivreiser frem til skolealder og halv pris frem til du er 18 år, er en gladnyhet for foreldre og ungdommer. Her reduserer vi kostnadene for barnefamilier. Ungdom er ofte mer avhengig av kollektivtransport enn de voksne. Det er derfor ekstra viktig å sørge for at ungdommene har et godt og rimelig tilbud. Endringen betyr også at flere barn reiser gratis når de er på tur med barnehagen, sier byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg.

– Det er et mål at veksten i persontrafikken skal tas med sykkel, gange og kollektivtrafikk. For å nå dette målet, bør barn og ungdom tidlig oppleve bruk av kollektivtransport som et naturlig valg, og noe de tar med seg inn i voksenlivet. Reduserte billettpriser for barn og unge er et virkemiddel for å oppnå dette, sier fylkesordfører Anette Solli.

I tabellen under kan du se de nye kollektivprisene i hovedstaden og resten av Ruters nett.

Artikkeltags