Mor og datter fanget i garnet

Thuve-Stua:  Anne-Stine og Lillill med sin nye Sæter-kofte foran Thuve-Stua. – Dette er vår hyllest til hjemstedet, sier mor og datter. Alle foto: Nina Schyberg Olsen

Thuve-Stua: Anne-Stine og Lillill med sin nye Sæter-kofte foran Thuve-Stua. – Dette er vår hyllest til hjemstedet, sier mor og datter. Alle foto: Nina Schyberg Olsen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I en rød, liten stue på Sæter produserer Lillill og Anne-Stine Thuve strikke- og broderimønstre på løpende bånd. Nå hyller de hjemstedet med en egen kofte.

DEL

SÆTER: Er du glad i å strikke eller brodere, er Thuve-navnet muligens kjent for deg. Eller har du kanskje bare sett tospannet på tur i nabolaget?

Mor og datter både bor og jobber sammen i Lillills barndomshjem i Tyslevveien, der en rød stue i hagen forlengst er blitt til bedriften Thuve-Stua.

LES OGSÅ: Slår sammen ti tomter på Sæter for å bygge boliger

En mønsterbedrift

Først var det garnbutikk, så ble det også broderiatelier. Nå er Thuve-Stua familiebedrift med både garn, broderi, strikk og eget forlag.

– Det er veldig koselig, men det hender jo at vi blir litt lei av hverandre. Da er det godt å vite at vi har hver vår etasje av huset, forteller Lillill og Anne-Stine samstemt.

Mor og datter veksler mellom å fullføre hverandres setninger, rose og erte hverandre.

– Når en av oss plutselig får en idé er det veldig gøy og praktisk, for da er veien kort. Vi er veldig likttenkende, og ofte har vi sammenfallende ideer, fortsetter de.

LES OGSÅ: Plantasjen åpner på Sæter

Lang karriere

Lillill (80) har designet strikke- og broderimønstre hele livet. Hun jobbet først som tekstildesigner for andre i over 20 år, så startet hun opp for seg selv og ble frilanser.

– Min første strikkeoppskrift hadde jeg på trykk i Norsk Ukeblad da jeg var 19 år. Det var en eskimogenser, mimrer Lillill.

Anne-Stine (51) ble viklet inn i bransjen da hun bare var et lite nøste.

– Jeg begynte med å tegne diagrammer for mamma, og husker at jeg fikk betalt tre kroner i timen, forteller hun.

Anne-Stine var ikke mer enn fire-fem år gammel da hun begynte å strikke selv, og allerede på ungdomsskolen lagde hun sitt første strikkedesign som hun fikk solgt. Da gikk det ikke lang tid før også hun bokstavelig talt ble fanget i garnet.

LES OGSÅ: Vil legge Ekebergbanen i tunnel

Først ut med vottebok

Mor og datter har stadig produktene sine på trykk i ukeblader, og har gitt ut en rekke bøker og hefter med oppskrifter. Luer, votter og gensere de har designet kan sees på folk i både inn- og utland. Broderiene finnes i mangt et hjem her i landet.

– Det er en kunst å lage noe de fleste liker, vi skal jo leve av dette. Vi lar oss inspirere av den norske kulturen, og bygger mønstrene våre på det, forteller de.

Også en kjøretur i lokalmiljøet kan inspirere dem til å finne frem strikkepinnene.

– Nå er det vanlig med temabøker, men vi var aller først ute med en vottebok. Den fikk vi inspirasjon til da vi kjørte nedover Nordstrandveien på vei til et forlag en skikkelig kald vinterdag. Salgssjefen i forlaget mente det var en dårlig idé, men det ble bok, og den solgte 35.000 eksemplarer, forteller de stolt.

Det gikk så bra at de fulgte opp med flere strikkebøker og hefter. Og de sysler stadig med nye prosjekter.

– Vi blir ikke rike av dette, men det går rundt og vi har det gøy. Vi ville blitt sure hvis vi ikke fikk holde på lenger, sier Anne-Stine.

– Det dukker opp mønstre i hodet mitt hele tiden, jeg må bare holde på, fortsetter Lillill, noe Anne-Stine er enig i.

– Mamma har et oppskriftsarkiv som er helt vilt, men noen ganger lager hun så intrikate mønstre at det er vanskelig å gjenskape dem forståelig på data, sier Anne-Stine, som også er grafisk utdannet, med et smil.

Og den spreke 80-åringen har ingen planer om å legge opp.

– Vi jobber så fint sammen, men jeg hadde nok vært pensjonist hvis jeg ikke hadde Anne-Stine, sier hun.

LES OGSÅ: Sæter har fått ny strikkebutikk

Sæter-kofta

Nå er mor og datter blant annet aktuelle med en egen Sæter-kofte. Den står i disse dager utstilt i strikkebutikken på nærsenteret, og er også med i ukebladet Familiens ferske kofte-magasin.

– Vi var på åpningen av Sæter Senter og trengte et navn på den nye kofta vår. Da tenkte vi at Sæter burde ha sin egen kofte. Jeg er født og oppvokst her i Tyslevveien, og husker at det var store jorder rundt her, forteller Lillill.

– Det er fint å ha en kofte med et lokalt preg, og dette er vår hyllest til Sæter!

Thuve-Stua har fått gode tilbakemeldinger på kofta, en innsvinget modell med åtte-bladsroser og striper.

– Den har veldig feminine former og er litt pyntet. Man må være ganske flink til å strikke, dette er ikke et førstegangsprosjekt, advares det.

Snart kommer Sæter-kofta også i en herrevariant, som genser, der rødt er byttet ut med bondeblått.

Artikkeltags