Nå starter et nytt skoleår

SKOLESTART: Det er skolestart for over 65.400 elever i Oslo mandag, over 7100 av disse starter i 1. klasse. Arkivfoto

SKOLESTART: Det er skolestart for over 65.400 elever i Oslo mandag, over 7100 av disse starter i 1. klasse. Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mandag morgen den 20. august skal over 7000 spente barn gå til skolen for aller første gang i hovedstaden.

DEL

OSLO: Endelig elevtelling foregår i oktober, men i skrivende stund er det registrert 65.411 elever totalt i grunnskolen i Oslo. Av disse er 7158 elever på første trinn.

Totalt økes kapasiteten i Osloskolen med 930 elever denne høsten. Nye Holmen skole har til sammen 650 plasser og utvidelsen på Marienlyst øker kapasiteten ved skolen med til sammen 280 elever.

I tillegg ferdigstilles diverse ombygginger, mindre tilbygg og rehabiliteringer på forskjellige skoler rundt om i byen.

Aksjon skolestart

De første ukene av skoleåret går også politiets Aksjon skolestart av stabelen, med ekstra stor oppmerksomhet rundt skolene og mange kontroller. Aksjonen pågår fra 20. august til og med fredag 31. august.

- Oslo-politiets ønske er å skape et trafikksikkert miljø for barna i sin ferd til og fra skolen, samt å endre trafikkatferden. Politiets visjon er ingen drepte og skadde i trafikken, opplyser politiet i en pressemelding.

Mange skoleveier skal besøkes, og politiet legger spesielt vekt på kontroll i forbindelse med sikring av barn i bil, bruk av bilbelte, vikeplikt for fotgjengere i gangfelt, rus, avstand til forankjørende og førers mobilbruk under kjøring.

Det er 116 barneskoler i Oslo.

- Mange av barna har liten eller ingen erfaring med å ferdes i et trafikkmiljø på egenhånd. Derfor må vi ta hensyn og vise ekstra oppmerksomhet og aktsomhet ved skolestart, som ellers i året, oppfordrer politiet.

Bekymrede foreldre

En av fire voksne oppfatter skoleveiene som utrygge, viser en landsomfattende undersøkelse utført av NAF. Foreldre med barneskolebarn er mer skeptiske skoleveiene enn landsgjennomsnittet, 37 prosent av denne gruppen oppfatter skoleveiene som utrygge.

Nils Sødal, fungerende kommunikasjonssjef i NAF, sier at skoleveien kan gjøres litt tryggere ved hjelp av enkle grep.

– Sikre fortau og sykkelveier er viktig, sier han og legger til:

– Vi vet også at barn ikke oppfatter og vurderer farer på samme måte som voksne. Barn er spontane og impulsive. Derfor må vi voksne være ekstra oppmerksomme.

LES OGSÅ: Råkjørte forbi skole i 90 km/t

Over 4000 kontrollert ifjor

Erfaringsmessig skjer det ulike trafikkovertredelser i forbindelse med Aksjon skolestart, og politiet vil enten reagere i form av forenklede forelegg, gebyr, anmeldelse og annet.

I 2017 kontrollerte Oslo-politiet 4142 førere i forbindelse med Aksjon skolestart. 161 skoler ble besøkt en eller flere ganger.

LES OGSÅ:

Krever tryggere forhold i Nordstrandveien

Slik sikres de lokale skoleveiene

Bekymret for skolebarna på Holtet

Artikkeltags