Kantine-suksess på Bjørnholt skole

KOKKER: Emre Ekmekli og Niwer Farhan er med på å drive kantina på Bjørholt skole, gjennom valgfaget arbeidsliv.

KOKKER: Emre Ekmekli og Niwer Farhan er med på å drive kantina på Bjørholt skole, gjennom valgfaget arbeidsliv. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I fjor da Bjørnholt skole ble delt opp, fikk ikke ungdomsskoleelevene kantine. Da tok de saken i egne hender.

DEL

BJØRNHOLT UNGDOMSSKOLE: Den elevstyrte kantina på Bjørnholt skole har blitt en suksess.
Elevene lager sunn og rimelig mat fra bunnen av, og samtidig lærer de hvordan en arbeidsplass fungerer. Og de elsker å komme på jobb for å glede medelevene sine!

Det er elevene i valgfaget arbeidsliv som driver kantina. Den har åpent på tirsdager og fredager og elevene står for både sammensetting av meny og matlaging.

– Nå får vi mer å gjøre enn å bare lese og skrive, sier Niwer Farhan (14) og Emre Ekmekli (14).

Les flere saker fra Bydel Søndre Nordstrand her

Markerte psykisk helse-dag

De to guttene er, sammen med et kjøkken fullt av andre elever, i full gang med å lage mat til 500 elever og ansatte på skolen. Det er nemlig verdensdagen for psykisk helse da Nordstrands Blad kommer på besøk, og det markeres med en spesiell dag i kantina.

Temaet for psykisk helse-dagen i år var «noe å glede seg over.» Elevene markerte dette ved å gi gratis mat til alle elever og ansatte, for å bidra til at alle på skolen skulle få noe å glede seg over på denne dagen.

– Vi skal servere en typisk høstsuppe. Suppe med poteter vi har dyrket selv, og purre. Vi får også hjelp fra Etterstad VGS, de har laget rundstykker til suppa, forteller guttene.

– Vi ble veldig engasjerte da læreren vår sa vi skulle lage mat til alle.

LES OGSÅ: Overrasket over statens Oslo-sør satsning

Elevene gjør alt

Elevene dyrker sine egne grønnsaker og bær til kantina, som poteter, løk og aroniabær. Bærene har de laget saft og is av. Det er også elevene selv som bestemmer hva de skal lage.

– Vi setter sammen menyene. Vi bestemmer og lager sunn og rimelig mat slik at alle kan kjøpe. Det koster mellom ti og 20 kroner for en rett, forteller de.

– I år har vi små temaer, som italiensk, da har vi for eksempel pizza og pasta. Vi har også hatt pakistansk uke.

LES OGSÅ: Bjørnholt-elever stilte opp på dugnad

– Vi kan dette

De to guttene liker å lage mat på skolen, men de har nok ikke tatt over kjøkkenbenken hjemme helt ennå.

– He he, vi lager ikke alltid mat hjemme. Men det er veldig fristende å bli med. Vi er ofte med på å smake til maten, da!

Men all kunnskapen de tilegner seg i kantina kommer i hvert fall godt med i flere fag på skolen.

– Når vi starter med mat og helse så har vi full kontroll. Vi kan dette.

Og at disse elevene kan lage mat, det er medelevene enige i. Etter serveringen denne dagen kom det inn mange flotte tilbakemeldinger;

"Fet suppe", "Dette gjorde meg glad", "Dette har vært en veldig bra dag, "Takk for at dere gjorde dette for oss og "Vi vil også jobbe i en kantine" var noen av dem.

LES OGSÅ: Fanget Østmarka-ulven på film

Vil ha flere søkere til matfag

– Vi syns det var en god idé å markere psykisk helse-dagen, sier lærer i arbeidsliv, Adele Beate Hansen.

– Vi har et samarbeid med Etterstad VGS skole om dette. Dette er et bidrag fra oss for å få opp søkere til restaurant og matfag. Og våre elever syns det er dødskult å ha elevene fra VGS her!

– En kantine må vi ta seriøst, forteller hun videre.

– Ungdommene har gitt kantina navnet «Søndre Nordstrands beste kantine», sier hun stolt.

LES OGSÅ:

Paviljongen i Hvervenbukta pusses opp

Ekstramidler til skoler som sliter

Artikkeltags