Gå til sidens hovedinnhold

Dømt til ti års fengsel for Skullerud-voldtekter

Artikkelen er over 4 år gammel

En 38 år gammel mann er dømt til ti års fengsel for å ha deltatt i to gjengvoldtekter i Skullerud i 2004. Mannen ble tatt etter over ti år på rømmen.

SKULLERUD: Mannen er dømt for å ha deltatt i en gjengvoldtekt av en 16 år gammel jente og en 24 år gammel kvinne på Skullerud i Oslo i 2004.

Mannen ble pågrepet i Slovenia i fjor høst etter å ha vært over ti år på rømmen.

LES OGSÅ: En person omkom i brann

Fem andre menn ble i 2006 dømt til fengsel imellom fire og åtte år for gruppevoldtekten av 16-åringen. To av mennene ble også dømt til fengsel i 7 og 8 år for gruppevoldtekten av 24-åringen. Begge voldtektene skjedde i løpet av to uker i desember 2004.

Oslo tingrett mener 38-åringen var hovedmannen i begge de brutale gjengvoldtektene. Han ble stanset i en trafikkontroll i januar 2005, men la på sprang og forsvant fra landet. Han ble etterlyst internasjonalt, men ble først pågrepet i Slovenia i oktober i fjor.

– Delvis ødelagte liv

Begge gjengvoldtektene foregikk over flere timer i 38-åringens leilighet på Skullerud. I dommen slutter retten seg til uttalelser fra Borgarting lagmannsrett i 2006 om at voldtektene innebar «særdeles massive overgrep mot de fornærmede. (..)»

«Hele situasjonen med lang tids opplevelse av frihetsberøvelse, hjelpeløshet, nedverdigelse, redsel og smerter må ha vært en voldsom belastning for ofrene», står det i dommen fra lagmannsretten i 2006.

Lagmannsretten anførte den gang at man måtte anta at de to ofrene vil få langvarige og betydelige psykiske skader. Dette slutter Oslo tingrett seg til: Retten peker på at de fornærmedes liv ikke har blitt noe bedre etter 2006, og at begge har en svært vanskelig livssituasjon selv i dag.

«De fornærmedes livssituasjon i dag viser skadepotensialet ved slike grove gruppevoldtekter og har materialisert seg i delvis ødelagte liv 12 år etterpå», står det i dommen.

LES OGSÅ: Har siktet tenåring etter overfall

Kvelertak

16-åringen hadde rømt fra en barnevernsinstitusjon da hun 8. desember 2014 endte i leiligheten på Skullerud hvor gjengvoldtekten fant sted.

Den 24-år gamle kvinnen traff en av de dømte på et utested i Oslo. Hun hadde mistet lommeboken og mobilen sin, og mannen sa han kunne kjøre henne hjem. Isteden ble hun kjørt til leiligheten på Skullerud, hvor hun ble utsatt for en langvarig og brutal gjengvoldtekt fra de tre dømte i saken. Ifølge legeerklæringene kunne ett av kvelertakene kvinnen ble påført, lett ha fått en dødelig utgang.

Retten mener det er straffeskjerpende at begge kvinnene ble gitt rus, 16-åringen heroin og 24-åringen alkohol, slik at de hadde en svært redusert mulighet til å avverge det som skjedde.

LES OGSÅ: Kvinne overfalt på Ljabru

38-åringen må betale den da 16 år gamle jenta 100.000 kroner i oppreisning og 2,5 millioner kroner i erstatning for tapt arbeidsinntekt. Den nå 28 år gamle kvinnen er erklært delvis medisinsk invalid på grunn av hendelsen og hun er fremdeles vurdert som arbeidsufør.

Til den andre kvinnen, som i dag er 36 år, er 38-åringen i dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning.

«Hun var før voldtektene er livsfrisk kvinne med stor appetitt på livet og konkrete planer om utdannelse og arbeid. I dag har hun det svært vanskelig. Hun har ikke vært i arbeid etterpå, sa hun sover bort livet sitt og har problemer med relasjoner», skriver retten om kvinnes situasjon.

Les flere lokale politisaker her