Lyst, luftig og veldig høyt i nytt klatresenter

Aleksander Gamme og Cecilie Skog i buldreveggen.

Aleksander Gamme og Cecilie Skog i buldreveggen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

1. april åpner et tilbud for deg som ikke har altfor mye høydeskrekk, med eventyrerne Aleksander Gamme og Cecilie Skog fra Hellerud i spissen.

DEL

SKULLERUD:  – Målet er å bli det desidert største og beste klatresenteret i Norden, sier Amir Solberg fra klatreentreprenøren Tjelmeland Friksjon.

Det er snart halvannet år siden sist Nordstrands Blad var i de gamle Tandberg-lokalene i Skullerud Næringspark.

Den gang var det lite som minnet om et heftig klatresenter. Da lokalavisen besøker klatresenteret få uker før offisiell åpningsdato, er situasjonen en ganske annen.

18 meter høy

Klatreveggen på nesten 18 meter nærmer seg ferdig.

Taket er hevet elleve meter, og har fått panoramavinduer med utsikt over Skullerud, Østmarka, og jammen ser vi ikke helt til Lillomarka også.

– Det har vært helt fantastisk å være med på dette prosjektet. Det blir et ekstremt lyst og luftig klatresenter, sier Cecilie Skog, som karakteriserer resultatet som «rått».

Fjellklatreren og polfareren, som bor på Hellerud, er sammen med kjæresten Aleksander Gamme blant investorene i klatresenteret. Det er også sportsklatreren Magnus Midtbø.

(Saken fortsetter under bildet)

I øverste plan får du panoramautsikt fra buldreveggen.

I øverste plan får du panoramautsikt fra buldreveggen. Foto:

LES OGSÅ: Beboerseier på Bogerud

Av, for og med klatrere

Tjelmeland Friksjon tok initiativet sammen med Opsahl-gruppen, som eier næringsparken, og er byggherre for omlag tre år siden. Med på laget er 20-25 større og mindre klatreinvestorer, Oslo klatreklubb og Kolsås klatreklubb.

– Det er ikke én stor kommersiell aktør som står bak dette. Senteret er av, med og for klatrere, sier Aleksander Gamme.

Klatreflaten er nesten 2500 kvadratmeter, i tillegg kommer cirka 700 kvadratmeter buldreareal. Det vil være mulig å utvide senteret ved behov og etterspørsel.

– Om det er det største, er litt vanskelig å si. Det kommer an på hvordan du måler. Men vi kan si at det helt klart er det råeste klatresenteret i Norge! sier Gamme.

(Saken fortsetter etter bildet)

Eventyrerne og investorene Cecilie Skog og Aleksander Gamme, her med yngstedatter Vega på seks måneder, gleder seg til åpningen av det nye klatresenteret. Alle foto: Karl Andreas Kjelstrup.

Eventyrerne og investorene Cecilie Skog og Aleksander Gamme, her med yngstedatter Vega på seks måneder, gleder seg til åpningen av det nye klatresenteret. Alle foto: Karl Andreas Kjelstrup.

LES OGSÅ: Utbyggingsplaner for Skullerud skrider frem

Klatring for alle

Rutene kan forandres, slik at nivået kan heves og senkes, og senteret kan arrangere store mesterskap. I sammenheng vil man kunne klatre rundt 30 meter, forteller Solberg.

– Dette blir et sted du aldri vokser ut av, sier han.

Men det er ikke sånn at du må være klatreekspert for å klatre på Skullerud.

– Senteret er for alle, hit kan du komme uten erfaring, sier Marthe Stensrud, daglig leder på senteret.

– Nå gleder jeg meg som en liten unge til vi åpner dørene for vanlig drift, sier hun.

Allerede i mars startet klatrekurs for nybegynnere, og buldreveggene er åpne. 1. april blir det åpen dag med aktiviteter for store og små, og en buldrekonkurranse for voksne om ettermiddagen.

Nesten 7000 har meldt sin interesse på Facebook for åpningsarrangementet.

(Saken fortsetter under bildet)

Cecilie Skog, Amir Solberg, Marthe Stensrud og Aleksander Gamme.

Cecilie Skog, Amir Solberg, Marthe Stensrud og Aleksander Gamme. Foto:

LES OGSÅ: Skal bygge ny barnehage på Skullerud

Sosialt møtested

Oslo Klatresenter vil blant annet tilby barselbuldring, pensjonistklatring og jentekvelder, og mens vi er på besøk ringer telefonen til Cecilie Skog. En lokal idrettsbarnehage melder sin ankomst. Tilbud er også sendt ut til AKS-er i hele Oslo.

– Målet er å bli en sosial «hangout», sier Stensrud.

Foajeen er fylt opp med store sofaer, snart kommer det arbeidsbord ved vinduene, og i et hjørne blir det klatrebibliotek.

­– Få gjerne med at vi oppfordrer folk til å komme med gamle klatrebøker de vil donere til biblioteket, sier hun.

I en tid der aktivitet og trening står høyt på agendaen for mange, kommer klatringen helt til sin rett, mener Gamme.

– Klatring er en fantastisk treningsform. Det er mestring og spenning, på en helt annen måte enn på vanlige treningssentre. Og så er det en veldig sosial sport.

LES OGSÅ: Trist skjebne for gråhegre på Skullerud

Artikkeltags