Gå til sidens hovedinnhold

Leter etter søppelsynderne

Artikkelen er over 5 år gammel

Kun en drøy kilometer unna Grønmo avfalls- og gjenbruksstasjon har noen dumpet masse søppel i naturen. Rusken er rystet over folks latskap, og prøver å finne spor etter synderne.

BJØRNERUD: - Dette er miljøkriminalitet, sier Rusken-generalen Jan Hauger og ser oppgitt på store mengder søppel som er dumpet ikke så langt unna industribyggene på Bjørnerud.

En av lokalavisens lesere fra Nebbejordet oppdaget søppelet da hun nylig gikk tur på gangveien langs Ljabruveien

- Lite pent, skrev hun til Nordstrands Blad.

- Merkelig at det skal være så vanskelig å kjøre en drøy kilometer ekstra til Grønmo, funderer Hauger.

LES OGSÅ: Rusken har ryddet byen vår i 40 år

Hele året

Mange forbinder vel Rusken mest med den årlige våroppryddingen, men denne delen av Bymiljøetaten engasjerer seg hele året. Rusken ble derfor med Nordstrands Blad til skråningen på Bjørnerud etter at tipset om forsøplingen kom.

Her har tydeligvis flere benyttet seg av muligheten til å bli kvitt søppel, for vi finner stort sett alt – oppussingsavfall, gamle skap, noe som tydeligvis har kommet etter opprydding av kontor og bygningsrester.

- Vi kommer til stadighet over søppelhauger som denne, etterlatenskaper etter de som ikke har giddet å dra til gjenbruksstasjoner eller andre egnete deponiplasser. Det er tydeligvis ikke grenser for hvor noen slenger fra seg store og små søppelhauger, sier Hauger.

LES OGSÅ: Se hva som skjer med søppelet ditt!

Dyr opprydding

Ruskenpatruljen tar seg av mindre søppelhauger som de får melding om, men noen steder er det så mye at både maskin og lastebil må leies inn.

- Dette koster mye, og går av skattebetalernes penger, sier Hauger.

- Derfor forsøker vi å finne frem til synderne ved å gå gjennom søppelet. Ikke så sjelden finner vi «visittkort» av forskjellige slag, og da går regningen til dem, forklarer Rusken-generalen.

- Men straffen for å forsøple er utrolig lav. Mens man kan få gebyr på bortimot 1000 kroner for å sykle i mørket uten lys, er det bare et par hundrelapper om man kaster fra seg søppel. Og her snakker vi altså om miljøkriminalitet.

LES OGSÅ: Rusken-fest i Rådhuset

Mentalitetsendring

- Vi gjør alt vi kan for å rydde opp slik at bymiljøet ser ryddig ut. Men vi må også finne en løsning for å endre mentaliteten. Det koster byen utrolig mye å holde det rent etter de som bare slenger fra seg der det passer dem. Vi kan ikke bare betale for å rydde opp etter andre, fortsetter Hauger.

Han rister på hodet mens vi står i søppelskråningen på Bjørnerud.

- Vi må jo bare rydde opp, for om slike hauger blir liggende, blir de bare større og større. En søppelsekk den ene dagen kan bli til en stor haug i løpet av en uke, sier han.

LES OGSÅ: Dumpet møbler og personlige dokument på Mortensrud

- Ofte er det svart-jobb-søppel vi kommer over. Jeg forstår ikke at det kan være så vanskelig å levere det på gjenbruksstasjonene som det stort sett er gratis å deponere på – eventuelt koster det et par hundre kroner i såkalt næringsgebyr.

Men søppelet på Bjørnerud kan kanskje spores tilbake til noen av synderne. Jan Hauger har nemlig mens han rotet litt rundt, funnet noe som kan være spor.

LES OGSÅ: Politikerne besøkte ulovlig leir i Ekebergskråningen

Si fra via Rusken-appen

Kommer man over «villsøppelplasser», er det nå bare å finne frem telefonen og varsle Rusken via en egen app, som de lanserte i sommer.

LES OGSÅ: Nå kan du si fra om søppel via mobiltelefonen

Send kort beskrivelse av hva som er kastet, hvor det ligger og gjerne et bilde. Da rykker Ruskenpatruljen ut!