Gå til sidens hovedinnhold

Nå henter kommunen søpla selv

Jonny Engers søppelfirma er konkurs

Artikkelen er over 4 år gammel

Oslo kommune har nå overtatt ansvaret for søppelhentingen i hovedstaden. – Innsamlingen gikk som normalt mandag, forteller Jørgen Bakke Fredriksen i Renovasjonsetaten.

OSLO: Mandag denne uken tok Oslo kommune over søppelhentingen.

Tirsdag leverte Veireno-sjef Jonny Enger konkursbegjæring til Follo tingrett.

På en pressekonferanse søndag kom det frem at kommunen de siste tre ukene har jobbet med å kvitte seg med Veireno, på en måte som ikke ville skape nytt søppelkaos i hovedstaden.

Uken før informerte Veireno om at selskapet hadde økonomiske problemer og at de fra denne uken ikke ville klare å oppfylle sine økonomiske forpliktelser. For å unngå en stans i innsamling av husholdningsavfall var det derfor nødvendig at Oslo kommune overtok avfallsinnsamlingen i Oslo umiddelbart.

Overgangen skjedde ved en virksomhetsoverdragelse som innebærer at kommunen overtar søppelbiler og tilbyr de ansatte jobb.

LES OGSÅ: Oslo kommune overtar søppelhentingen

Gikk som normalt

Tirsdag kveld kunne Jørgen Bakke Fredriksen i Renovasjonsetaten fortelle at søppelhentingen i hovedstaden forløp som den skulle den første dagen etter overdragelsen.

– Mandag 20. februar hadde om lag 170 tidligere Veireno-ansatte sin første dag på jobb for Oslo kommune. Første skift rullet ut til vanlig tid mandag morgen, og innsamlingen gikk som normalt utover dagen, opplyste Fredriksen.

Renovasjonsetaten har overtatt rettigheter til bilpark, driftsstasjon og systemer.

Alle ansatte har blitt registrert i kommunens lønns- og pensjonssystem.

LES OGSÅ: Rødt truer med mistillitt etter søppelkaos

Arbeidsforhold i fokus

Fredriksen presiserer at avfallshåndteringen har gått greit de siste ukene.

– På 125.000 ukentlige tømminger, mottok vi forrige uke under 600 klager. Problemet har vist seg å være at Veireno ikke klarte dette uten å bryte arbeidsmiljøloven. Brudd på arbeidstidsbestemmelser var, og er, ikke akseptabelt. Dette er hovedfokus i tiden fremover, sier Fredriksen.

LES OGSÅ: Spår flere nye uker med søppelkaos

Ingen ny innkjøring

Rutene for søppelhenting forblir foreløpig de samme som Veireno opererte med, av hensyn til forutsigbarhet for renovatørene og innsamlingen. Men det kan komme endringer etter hvert.

– Nå skal vi gjøre en jobb sammen med driftslederne fra Veireno for å kartlegge behov og ressurser. Da vil vi se hvilke ruter som for eksempel er for lange og hvilke grep vi må gjøre for å løse utfordringene, sier Fredriksen.

Han understreker at dette er et arbeid som nødvendigvis vil ta noe tid. Folk skal derimot ikke måtte frykte slike tilstander som herjet hovedstaden i ukene etter at Veireno overtok i fjor høst.

– Det er ikke på noen måte snakk om en ny innkjøringsperiode. Avfallet skal samles inn til avtalt tidspunkt, sier Fredriksen.

Les flere saker på noblad.no:

Lei av å møte denne søppeldynga hver dag

Nå må du sjekke nye tider for søppelhenting