Foreldre klarer ikke si nei til barnas bruk av sosiale medier, viser ny undersøkelse

ILLUSTRASJONSFOTO: Barneskoleelever presser hverandre til å betale penger via vipps for å bli fremsnakket av mer populære elever. Det får politiet til å reagere

ILLUSTRASJONSFOTO: Barneskoleelever presser hverandre til å betale penger via vipps for å bli fremsnakket av mer populære elever. Det får politiet til å reagere Foto:

Av

Ni av ti foreldre mener aldersgrenser er viktig på apper og spill, viser en ny undersøkelse. Samtidig er tre av fire barn mellom 9 og 12 år på sosiale medier.

DEL

Det er organisasjonen Barnevakten som har bestilt undersøkelsen. De reagerer på funnene.

– Det er interessant å se denne motsetningen. Så mange mener at 13-årsgrenser er riktig, men likevel er barna der, sier faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen til NRK.

Undersøkelsen er gjennomført av en forskergruppe ved NLA Høgskolen og ble presentert tirsdag i forbindelse med Safer internett Day.

LES OGSÅ: Barn ønsker seg «likes» i julegave – nå advarer politiet

I alt 10.427 foreldre er spurt, og 88 prosent sier det er viktig eller svært viktig at foreldre respekterer aldersgrenser på apper, spill og film. Likevel er det bare 26 prosent av disse som i svært stor grad følger slike anbefalinger for sine barn.

Ifølge Medietilsynet er aldersgrensen på de fleste sosiale medier 13 år.

Undersøkelsen viser at foreldrene ønsker flere råd og anbefalinger fra myndighetene om barn og sosiale medier.

– Foreldre ønsker mer kompetanse om temaer som tidsbruk, aldersgrense og praktisering av regler. De ønsker også mer innsikt og kunnskap om sikkerhet, filter og nettvett, sier Tønnesen.

LES OGSÅ: Trenden som herjer landet har nådd Nordstrand. Nå ber politiets nettpatrulje foreldre snakke med barna sine

Artikkeltags