Østmarka-ulv på reisefot

FØRSTE PÅ TI ÅR: Det er ti år siden sist en ulv etablerte seg i Mossereviret som ligger mellom Moss og Askim, ifølge Rovdata.no. (Foto: Foto © http://viltkamera.nina.no/ )

FØRSTE PÅ TI ÅR: Det er ti år siden sist en ulv etablerte seg i Mossereviret som ligger mellom Moss og Askim, ifølge Rovdata.no. (Foto: Foto © http://viltkamera.nina.no/ )

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

En ulvetispe født i 2013 skal ha forlatt Østmarka til fordel for Moss.

DEL

ØSTMARKA/ØSTFOLD: Det er ti år siden sist en ulv etablerte seg i Mossereviret som ligger mellom Moss og Askim, ifølge Rovdata.no. Det forteller Øystein Flagstad, som er genetiker i Rovdata.

LES OGSÅ: Østmarka-ulven blir ikke skutt

Stammer fra Østmarka

Årsaken til at det nå anses som sannsynlig at en ulv har etablert seg er en kombinasjon av DNA-analyser av avføring funnet i Mossereviret og at viltkameraer i området har fanget opp flere bilder av ulv.

– Skitprøvene viste seg å stamme fra ei ulvetispe, som ble født i 2013 i Østmarka-reviret, utenfor Oslo. Hun er altså søster til den nåværende ledertispa i Østmarka, forteller Flagstad til Rovdata.no.

LES OGSÅ: - Ser ut som det har vært jordskjelv i Østmarka

Kan ikke konkludere ennå

Det antas at bildene er av en revirhevdende tipse.

– Vi tolker det dithen at dette er en stasjonær ulv som mest sannsynlig har vært der over lang tid, sier Flagstad til Halden Arbeiderblad.

Rovdata skal gjennomføre sporing og DNA-analyser også utover høsten og vinteren.

– Det vil gi oss nærmere svar på om tispa fortsatt er der, og om hun har fått seg en partner, forteller Flagstad.

LES OGSÅ: Se hva de fant i skogen!

Helnorsk ulv

Det ble registrert to ynglinger i Mossereviret tidlig på 2000-tallet.

– De aller fleste revirene i ulvesonen i Norge de siste årene har vært grenserevir. Ynglinger i slike revir telles ikke med med tanke på målsetningen om tre norske ulveynglinger i året. Så dette er i så fall det første helnorske Østfoldreviret på mange år, sier Flagstad til Halden Arbeiderblad.

LES OGSÅ: Hvilket dyr spiste denne elgkalven?

Et viktig bidrag

– Det er et relativt høyt konfliktnåvå rundt ulv i Norge. Hvordan tror du denne nyheten blir mottatt?

– Det er en velkjent sak at det er delte meninger om ulv og det vil det sikkert være om dette også. Men Østfold er i ulvesonen og ut i fra det vil denne etableringen være et viktig bidrag til målsettingen om tre helnorske ulveynglinger i året, sier Flagstad.

Artikkeltags