ØSTENSJØ/OHIO: Han drømmer om å utforske verdensrommet.

– En av grunnene til at jeg søkte om å komme med i programmet, var at mitt studieløp på NTNU ikke er særlig romfartsrettet. I løpet av de siste årene, spesielt gjennom romteknologifagene på NTNU, har jeg blitt mer og mer sikker på at det er menneskelig utforskning og kolonisering av verdensrommet jeg har lyst til å vie livet mitt til, forteller Petter Evju Skanke på epost fra Ohio University i Athens, Ohio i USA, årets åsted for International Space Universitys internasjonale romprogram.

Tok grep om livet

Skanke gikk på Østensjø barneskole, Skøyenåsen ungdomsskole og Elvebakken videregående skole før livsferden hans gikk videre til sivilingeniørutdanning i fysikk og matematikk på NTNU i Trondheim.

I fjor høst sendte han en epost til Norsk Romsenter for å høre om de hadde noen tips til hvordan man kan peile seg inn mot en romfartskarriere. SSP var èn av tingene de anbefalte.

– Jeg måtte ta grep for å ende opp med det livet jeg drømmer om, og da var SSP en fantastisk mulighet. Jeg tenkte at det ville gi meg erfaringen og kontaktene jeg trenger, i tillegg til å gi meg et nytt perspektiv på hvilken del av romfarten jeg har lyst til å jobbe med, forteller han.

I løpet av januar sendte han inn en ifølge ham selv «ganske omfattende søknad». Et par uker senere fikk han beskjeden: Han hadde fått plass. Etter en tid fikk han også tilbud om stipend fra European Space Agency, og hans mor dekket velvillig egenandelen.

– Allerede etter to uker her var jeg helt overbevist om at det er astronaut jeg har lyst til å bli, forteller Skanke.

Møtte kjent astronaut

International Space University tilbyr også et ettårig masterprogram som Skanke har planer om å søke på til neste år. Han reiste til Ohio 5. juni, og har nå vært gjennom de fem første ukene. Programmet varer i ni uker, og han returnerer til Norge 9. august.

– Akkurat i tide til å få med meg starten på fadderperioden i Trondheim, skyter han inn.

Før den tid venter stadig nye lærerike dager, fylt av forelesninger, gruppearbeid, prosjekter, og ofte ekspertpaneler, foredrag eller noe sosialt på kveldene.

Skanke har også fått møte flere astronauter, blant annet den kjente astronauten Jeff Hoffmann, som satte seg ned ved siden av ham under en lunsjpause.

– Da ble jeg litt starstruck til å begynne med, men det ble etter hvert en hyggelig og lærerik samtale jeg sent vil glemme, sier Skanke.

Petter Evju Skanke er en av tre representanter fra Norge som er med i årets SSP. Romprogrammet har blitt avholdt årlig siden 1988, og arrangeres på forskjellige steder i verden hvert år.

I år er totalt 111 deltakere fra 30 land med.

Les også: Fritt frem for høyere og tettere utbygging i villastrøk

Les også: Skolekrise i Østensjø neste høst

Les også: Ønsker å huse flyktninger i private Nordstrand-hjem

Les også: Lastebil mistet forhjulet på E6

Les flere saker fra noblad.no