Nå kommer ekstremværet

STORM: Det blåste godt på Hukodden onsdag kveld. Fredag ettermiddag/kveld ventes det ekstremvær.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

STORM: Det blåste godt på Hukodden onsdag kveld. Fredag ettermiddag/kveld ventes det ekstremvær. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Farenivået er hevet til rødt i flere fylker og meteorologene forventer full storm og bølger på opp til sju meter i Oslofjorden. Folk bør holde seg inne.

DEL

Ekstremværet, som har fått navnet Knud, er ikke til å spøke med, bedyrer statsmeteorolog Vibeke Thyness i Meteorologisk institutt.

Ifølge varselet er det stor fare for at liv går tapt, og det forventes «trær som velter, takstein som løsner, strømbrudd og innstillinger og forsinkelser i fly- og veitrafikken».

– Dette blir en kveld vi kommer til å huske, sier Thyness til NTB.

Vinden vil ta seg opp i 16-tiden og være på sitt sterkeste mellom klokka 18 og 21.

Ekstremvarselet gjelder for fylkene Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold, mens det er gult farenivå i Buskerud, Telemark, Agder og Rogaland.

Trær kan velte i byen

Innover Oslofjorden kan vindkastene komme opp i 30 meter per sekund, og man også kan få vindkast på 25 meter per sekund helt inne i Oslo.

– Såpass mye vind er ikke vanlig å ha i byen. Hvis dette slår til, vil trær velte også inne i byen, sier Thyness.

Bølgene i Oslofjorden kan bli mellom fem og sju meter, og folk bes om å holde seg unna kysten.

– Vi fraråder stormturister ute på svabergene. Ikke gjør det. Dette er farlig vær, ikke noe som bare er spennende, sier meteorologen.

Kaos

Folk oppfordres til å tjore fast løse gjenstander i hagen, sjekke at taksteinene ikke er løse, holde seg innendørs og lukke vinduer og dører godt.

Rødt farevarsel sendes ut når det forventes «ekstreme konsekvenser» av været.

– Det vil være stor fare for at liv går tapt, og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Myndigheter og sivile i berørte områder oppfordres til å utføre tiltak som bidrar til å sikre liv og begrense skadeomfanget, heter det i retningslinjene.

Flere danskebåtavganger er innstilt og togtrafikken blir trolig også rammet av store forsinkelser på sør- og østlandet.

– Vi forventer trøbbel med trafikken, både i ferjetrafikken og over til Danmark. Vi forventer strømbrudd og vi kan ikke utelukke at trær kan falle over strømledninger, sier meteorologen.

LES OGSÅ:

Venter sterk kuling i indre Oslofjord

Stormskader for millioner etter vindens herjinger i august

NTB)

Artikkeltags