NORDSTRAND: Selv om rekordmange har forhåndsstemt i år, er det i dag mandag 11. september, at stortingsvalget avgjøres.

19 partier har valglister i Oslo, med mange lokale navn, og flere ligger an til å få plass på Stortinget i neste periode.

Ett av partiene det knytter seg mest spenning til er Rødt, som i dag ikke har noen representanter på Stortinget.

Alt tyder på at det vil endre seg etter dette valget. Vil partiet for første gang bryte den magiske sperregrensen og sikre seg ikke bare én, men flere plasser på Stortinget?

LES OGSÅ: Lokale politikere sikter mot stortingsplass

Fornøyd med valgkampen

Det var med et fulltallig pressekorps tilstede at Rødt-leder Bjørnar Moxnes avla sin stemme på Nordstrand skole mandag.

Og etter at valget var tatt var det en selvsikker Rødt-leder som synes det var greit at valgkampen er over for denne gang.

- Føler du deg trygg på at det blir et snarlig jobbskifte på deg?

- Ja, det føler jeg meg trygg på, sa Moxnes til Nordstrands Blad og la til at han er godt fornøyd med valgkampen sett fra Rødt sin side.

- Vi har vokst gjennom hele valgkampen og vi har fått løftet frem viktige saker, som miljø og velferd, sier Moxnes. Han tror grunnen til at Rødt har gjort det bra er at de har vært tydelige på hva partiet står for.

- Skillet mellom Arbeiderpartiet og Høyre har blitt mindre synlig, mens mange synes Rødt står frem med et tydelig budskap, sier Bjørnar Moxnes.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv Velgerhjelpen!

Litt mer informasjon om Velgerhjelpen finner du her

Lokale toppolitikere

Ved forrige stortingsvalg ble tre lokale oslopolitikere valgt inn.

På Oslobenken sitter i dag Mudassar Kapur (H) fra Simensbråten og Hans Olav Syversen (KrF) fra Stenbråten. Nordstrandsbeboer Siv Jensen (Frp) er som kjent finansminister.

Holmliabeboer Audun Lysbakken (SV) representerer Hordaland, mens ekebergbeboer Abid Raja (V) representerer Akershus.

Hvor mange av disse som beholder plassene får vi snart vite. Nye lokale navn som kan ligge an til å få plass, i tillegg til Rødt-leder Bjørnar Moxnes fra Nordstrand, er blant andre Siri Gåsemyr Staalesen (fjerdekandidat Ap) fra Nordstrand og Aisha Naz Bhatti (førstekandidat Sp) fra Holmlia.

Mer om hvilke lokale kandidater du kan stemme på kan du lese om på noblad.no

Avsluttet valgkampen lokalt

Med unntak av en mye omtalt sms som Arbeiderpartiet sendte til en halv million innbyggere på søndag, ble siste ord i valgkampen sagt av politikerne på lørdag. Det har krydd av kjente politikere i distriktet den siste tiden, og flere av toppene valgte å avslutte på Søndre Nordstrand.

Først var ordfører Marianne Borgen (SV) i Prinsdal under «Dalens dag». Så åpnet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) Mortensrud-festivalen, før selveste statsminister Erna Solberg (H) kom til samme sted.

«Erna, Erna, Erna» runget det fra de yngste mens hun ruslet rundt – sparket litt fotball, ble håndmalt, var velvillig med på alle spørsmål om selfie, og avsluttet med å appellere til at alle måtte bruke sin stemmerett.

Og før dette har Mortensrud vært på TV under valgsendinger, toppolitikere har besøkt Holmlia med lovnader om styrking av Oslo sør og innvandringsministeren var på Manglerud politistasjon med «gave» som skal styrke politiet.

Skal dette kunne tas som tegn på at de sørøstre bydeler har fanget politikernes forståelse for denne delen av Oslo? Eller var det valgflesk?

Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre (Ap) rundet også av valgkampen i vårt distrikt, da han besøkte standen til Bøler Arbeiderpartilag ved Østmarkssetra.

LES OGSÅ: Lokalprofilen: Brenner for stemmeretten

Rekord i forhåndsstemming

For første gang har over én million stemmeberettigede forhåndsstemt i et valg i Norge. Det utgjør 27,3 prosent av de stemmeberettigede i landet.

I hovedstaden har 38 prosent av befolkningen forhåndsstemt. Det er hele åtte prosent mer enn ved forrige stortingsvalg i 2013.

LES OGSÅ: Fredag var siste dag for forhåndsstemming

Når kommer valgresultatet?

Selv om det skal være manuell telling av forhåndsstemmer i år har valgstyret varslet at de regner med å ha et foreløpig resultat fra forhåndsstemmingen klart til valglokalene stenger klokken 21 mandag.

Etter den manuelle tellingen skal stemmesedlene fraktes til Oslo Rådhus for elektronisk telling. Dette skjer onsdag 13. september.

Etter valget skal Stortinget godkjenne valgresultatet, velge presidentskap og fordele representantene på de ulike fagkomiteene. Mandag 9. oktober foretar Kongen den høytidelige åpningen av det nye Stortinget.