Vil ikke gå stille i dørene

GRUNN TIL Å SMILE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes får plass på Stortinget etter å ha kapret 6,3 prosent av stemmene i Oslo. Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, er nummer to fra høyre. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

GRUNN TIL Å SMILE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes får plass på Stortinget etter å ha kapret 6,3 prosent av stemmene i Oslo. Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, er nummer to fra høyre. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Med 6,3 prosent av Oslo-stemmene var det Rødt som økte mest i hovedstaden.

DEL

OSLO: Rødt har gjort et brakvalg i Oslo og økte med 3,1 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg. Med det sikret lederen og nordstrandsmannen Bjørnar Moxnes seg en plass på Stortinget.

Rødt har ikke vært representert på Stortinget tidligere, men Erling Folkvord satt for forløperen RV fra 1994-97.

Særlig i de østlige og sentrale deler av Oslo har Rødt sanket stemmer. I Bydel Gamle Oslo stemte hele 12,7 prosent av velgerne Rødt.

I den blå hjembydelen hans Nordstrand, hvor 37,5 prosent stemte Høyre, gikk 3,5 prosent av stemmene til Rødt.

LES OGSÅ:

Seks lokale fjes på Stortinget

Ut av Stortinget etter 12 år

Gleder seg til å jobbe for Oslo på Stortinget

– Får ting gjort

Det var en strålende fornøyd Rødt-leder som tok seg tid til en prat med lokalavisen dagen etter valget.

– Hadde noen sagt dette for et halvt år siden, at Rødt skulle bli valgvinner i Oslo, så hadde jeg ikke trodd dem. Nå ser vi at vi belønnes for den jobben vi har gjort, og jeg er kjempeglad for den tilliten vi får fra Oslo-folk, sier Moxnes. Han tror noe av årsaken til at Rødt gjør det så godt i Oslo, er at folk ser at Rødt er et parti som får ting gjort.

– Som da Oslo flommet over av søppel. Rødt var partiet som satt foten ned og satt et ultimatum, sier Moxnes.

Han tror også at partiet har gjort seg bemerket som motstander mot KFUMs sin arena på Ekebergsletta.

– Rødt er det tydeligste alternativet til borgerlig politikk.

(Saken fortsetter under bildet)

NORDSTRAND SKOLE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes var tilbake på sin gamle skole for å stemme på valgdagen. Foto: Kristin Trosvik

NORDSTRAND SKOLE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes var tilbake på sin gamle skole for å stemme på valgdagen. Foto: Kristin Trosvik

LES OGSÅ:

Slik stemte vi i vårt distrikt

Lokalprofilen: Nordstrand i tre ledd

Vil sosial dumping til livs

– Du har gjort deg bemerket på Rådhuset. Hvordan har du tenkt til å ta denne profilen med deg til Stortinget?

– Rødt har lang erfaring med å drive opposisjonspolitikk i Oslo med et borgerlig styre. Den erfaringen tar jeg med meg til Stortinget. Rødt skal skape en tydelig og konstruktiv opposisjonspolitikk, og vi skal sette nye saker på agendaen, sier Moxnes.

Ikke minst er Rødt-lederen opptatt av å bekjempe uverdige forhold i arbeidslivet.

– Vi skal ta opp kampen mot sosial dumping. Vi ser den mest dramatiske endringen i norsk arbeidsliv på 50–60 år, men vi hører ingenting om det. De borgerlige er like effektive som en husflue i å bekjempe sosial dumping, sier Moxnes.

– Vi skal slåss for hver kvadratmeter av fellesskapets eiendom. Når regjeringen kommer med nye skattekutt for dem som har mest så skal vi være der og stå på for fellesskapets interesser, sier Moxnes.

LES OGSÅ: Lokalprofilen: Siri sikter seg inn mot Stortinget

Vil stå på for Oslo

– Vi må huske på at selv om de borgerlige vant valget, så er de ikke enerådende på Stortinget. Og de har nok et svakere mandat i denne perioden, sier Moxnes som vil avslutte med å si:

– Jeg er en Rødt-leder for hele landet, men jeg skal ikke glemme hvem som stemte Rødt inn. Så jeg skal stå på for Oslos interesser på Stortinget.

LES OGSÅ: Lokalprofilen: Mudassar Kapur oppfylte drømmen

Artikkeltags