Gå til sidens hovedinnhold

Ikke lett å holde seg på beina i vinter

Artikkelen er over 3 år gammel

Stadig nye snømengder daler nedover hovedstaden. Noe som skaper utfordringer både for Legevakten og for Bymiljøetaten.

OSLO: Det har vært og er en drømmevinter for ski- og vintersportsentusiaster, men snømengdene og store temperatursvingninger har gjort fremkommeligheten i hovedstaden vanskelige.

Nordstrands Blad har fått inn tips fra hele distriktet om vanskelige forhold både for gående og kjørende.

NTB kunne før helgen melde om en klar økning i knall og fall som et resultat av ekstremt glatte fortau mange steder i landet.

Legevakta i Oslo har så langt i år fått inn 48 fotgjengere med fallskader i døgnet på grunn av glatte fører. 38 prosent av disse har fått påvist bruddskader.

– Det har vært en hektisk start på 2018. Vi har rundet 1.800 fotgjengere som har falt på vei og fortau hittil i år, og vi har bare kommet så vidt inn i februar, så dette er et høyt tall, sier avdelingsoverlege Knut Melhuus ved Oslo skadelegevakt til NRK.

Melhuus sier de vanligste bruddskadene er håndleddsbrudd som følge av at folk tar seg for når de faller.

Også Akershus universitetssykehus har merket en markant økning, spesielt når det gjelder hoftebrudd. Direktør Inge Skråmm ved ortopedisk klinikk sier det har blitt operert 94 hoftebrudd i årets første måned.

– Det er høyt, sier han. Snittet for en vanlig måned er 60 operasjoner, forteller han.

Dyrt med brudd

– Når legevakta i Oslo har fått inn 48 fallskader hvert eneste døgn i januar, er det klart at også vi i forsikringsbransjen merker en oppgang i ulykkesskader. Det er gjerne snakk om hoftebrudd, men den vanligste skaden er brudd i håndledd fordi folk tar seg for idet de faller på hålka på fortauet, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Han sier det lenge har vært ekstremt glatt i Oslo og på Østlandet, mens forholdene har vært mer variable i andre deler av landet.

Ifølge tall fra Helsedirektoratet fra 2015 skjer det rundt 9.000 hoftebrudd i Norge årlig. 6.000 betegnes som enkle brudd, mens 3.000 er mer kompliserte. Ifølge Brandeggen koster et enkelt hoftebrudd samfunnet 235.000 kroner i snitt, mens kostnaden for kompliserte brudd kan nærme seg 700.000 kroner.

– Totalprisen for behandling og rehabilitering etter hoftebrudd er stor, i milliardklassen. For den enkelte er en billig investering å kjøpe brodder som man monterer på skoene før man går ut på hålkete fortau. Da får man et mye bedre feste og det er lettere å holde balansen, sier Brandeggen.

Strødd mer enn noen gang

I Oslo er det blitt strødd om lag 22.000 tonn med grus på glatte veier så langt denne sesongen. Det er mer enn noen annen vinter Bymiljøetaten har tall for.

Joakim Hjertum, seksjonsleder for veiforvaltningen, sier etaten kunne prioritere å brøyte gjennom fortere, men legger til:

– Vi har kontrakter som er dimensjonert for normalvintre, ikke disse store, tunge snøfallene, som kan komme mer og mer.

LES OGSÅ: Vinterdag trakk store og små til Sagstua

Hvor skal snøen lagres?

I tillegg til fallskader og brøyteproblematikk, byr snømengdene på en annen utfordring: Hvor skal man gjøre av snøen?

Siden 2012 har NCCs smelte- og renselekter S/S Terje, håndtert det meste av Oslo-snøen. Men når det blir ekstra mye snø som i år, klarer ikke Terje å ta alt.

Denne vinteren har etaten fått midlertidig tillatelse til å deponere på Åsland.

- Bruken av Åsland nå i vinter er begrenset opp til 60.000 kubikkmeter, og gjelder kun for «renere» snø fra boligområder. Sterkt forurenset snø renses på Terje, opplyser Bymiljøetaten.

Etaten har tidligere opplyst til Nordstrands Blad at de jobber med langsiktige løsninger for deponering av snø i hovedstaden. Åsland er ett av alternativene.

Åsland-deponiet var en stund Oslos eneste deponi, men deponiet var omdiskutert da målinger viste forurensning i grunnvannet til tross for at smeltevannet ble renset.

- Er det et alternativ med en smelteleker til?

- Vi jobber med flere alternativer for deponi. En ytterligere lekter er en del av den vurderingen, men det er et veldig kostbart alternativ, forteller Bymiljøetaten.

Etaten opplyser om at de ser på flere konkrete områder som kan fungere som deponi og renseanlegg, og at de vil oversende en vurdering med forslag til byrådsavdelingen i løpet av kort tid.

Bortkjøring av snø i distriktet

På Bymiljøetatens hjemmesider ser man at de jobber for fullt med bortkjøring av snø i distriktet vårt denne uken. Hvis du lurer på når de kommer i din gate kan du sjekke hjemmesidene for full oversikt.

Når etaten kjører bort snø, må du flytte bilen din. Det settes opp skilt 24 timer før bilen må fjernes. Det kan skje endringer på grunn av vær og lignende, så sjekk etter skilt i gaten en gang i døgnet. Hvis bilen din ikke er flyttet når vi skal kjøre bort snø, kan bilen bli tauet bort.

LES FLERE SAKER PÅ NOBLAD.NO:

Advarer mot livsfarlige ledninger og skummel lek

- Fortauene er den største utfordringen

Søppelhentingen forsinkes av snøen