ABILDSØ: Ingen kan beskylde niendeklassingene ved Abildsø skole for å være på godfot med værgudene.

For to helger siden skulle de hatt en dekkskiftaksjon for å skaffe penger til en skoletur til høsten. Aksjonen snødde bort, og ble utsatt til helgen som var.

Mental sperre

Da Nordstrands Blad var innom på lørdag, var det sur snøføyke og glissent med kunder.

– Snøen legger seg ikke, det blir nok bare litt vått. Men folk har vel en mental sperre mot å skifte til sommerdekk når snøen laver ned, sier Bente Skogsrud, en av foreldrene som er med i reisekomiteen.

– Vi pakker sammen klokken 12 hvis ikke været bedrer seg, og prøver igjen i morgen, sier hun.

200 kroner for å skifte fra vinterdekk til sommerdekk, og en 50-lapp ekstra for å vaske hjulene, var det gode tilbudet fra elevene. Det var tydeligvis ikke nok til å lokke folk ut i snøværet.

Godt forberedt

Niendeklassingene og hjelpende foreldre hadde en dekkskiftaksjon også i høst. Da var det fullt trøkk hele tiden, så de hadde forberedt seg ekstra godt denne gangen.

Ti elever og nesten like mange foreldre hadde gjort klar tre båser for å få jobben gjort mest mulig effektivt. Men i løpet av den første timen kom det bare fire kunder.

– Billig og praktisk

Kunde nummer fem kommer i det folk begynner å snakke om å pakke sammen.

Foreldre tar seg av dekkskiftet, mens elevene skrubber dekkene med oppvaskbørster. På få minutter er bilen skiftet og klar.

– En billig og praktisk løsning, og det er bedre at pengene går til en skoletur enn et verksted, sier en fornøyd kunde, Tor Eirik Edvardsen. Han bestemmer seg for å dra hjem og hente bil nummer to.

Tur til konsentrasjonsleire

I oktober drar niendeklassingene på tur til Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser. Der skal de blant annet besøke konsentrasjonsleire.

Turen koster 3 500 kroner per elev, og halvparten av dette skal elevene selv dekke inn gjennom dugnadsarbeid, slik som helgens dekkskiftaksjon.

Elida Steinsdotter Andersen synes det er helt greit å måtte jobbe litt for turen.

– Men det er litt kaldt å stå her og vaske dekk. Egentlig er det veldig kaldt. Men jeg tror vi skal få en opplevelsesrik tur, og da er det verdt det, sier hun.