Finn en elefant

Lef-Dan Birkemo (øverst) og Odd Hermann Uglem måtte lete litt før de fant betongelefanten til Nils Aas på en lekeplass i Nedslagsveien på Oppsal.

Lef-Dan Birkemo (øverst) og Odd Hermann Uglem måtte lete litt før de fant betongelefanten til Nils Aas på en lekeplass i Nedslagsveien på Oppsal.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Har du lyst til å se en naken bueskytter, klappe et gigant-ekorn eller kanskje ride på en elefant? Med Østensjøs nye kunstkart er det lettere å finne frem til bydelens kunstskatter.

DEL

ØSTENSJØ: I Bydel Østensjø trenger du ikke gå langt utenfor døra for å klappe bronsedyr eller klatre på alt fra kjempestore blåbær til elefanter og snegler. Vet du ikke helt hvor du skal dra for å gjøre dette, kan du glede deg over det rykende ferske kunstkartet med oversikt over samtlige utendørs kunstverk i bydelen.

SE BILDER AV LOKALE KUNSTVERK HER

– Vi håper folk vil sette pris på kunstkartet - og bruke det, sier Cathrine Senje.

Hun har laget kartet sammen med Leif-Dan Birkemoe fra Østensjøvannets Venner/Østensjø Historielag, samt Odd Hermann Uglem fra Østensjø Kunstforening.

Kunstturer og oppslagsverk

Alle utendørs kunstverk er plottet inn på kartet. Bilder og kort informasjon om de ulike kunstverkene finner du også.

– Tanken er å vise hva som finnes av kunstverk i bydelen. Kartet kan brukes til å legge opp turer for å se på kunstverk, eller som oppslagsverk når man kommer over kunstverk man vil vite mer om, sier ildsjelene bak kunstkartet.

Tilgjengelig for alle

De har kun tatt med kunstverk av anerkjente kunstnere, som ligger på grunn som er tilgjengelig for alle. To innendørs kunstverk har sneket seg med, fordi disse er tilgjengelige for alle.

– Selve ideen til kunstkartet er tuftet på kulturkartet som ble delt ut gratis i 2007. Også dette kartet er støttet av Kulturbydel Østensjø, sier Birkemoe, som har tatt alle bildene.

Informasjonen i kunstkartet er basert på Senjes 25 år gamle bok "Vi i Østensjøbyen", som senere ble til en artikkel i medlemsbladet til Østensjøvannets Venner.

– Uten Senje og Birkemoe hadde det ikke blitt noe kunstkart, fastslår Uglem.

Riddere og elefanter

Birkemoe har trålet bydelen på kryss og tvers for å fotografere alt fra velkjente Don Quijote på Bøler, til den mer eller mindre bortgjemte betongelefanten i Nedslagsveien på Oppsal.

– Den var en gave fra Nils Aas og ble satt opp på lekeplassen til Beverdalen borettslag i 1968, forteller Birkemoe.

Det har ikke lykkes ham å finne ut om Nils Aas hadde noen tilknytning til dette stedet.

Mennesker og dyr

– Det er mest figurativ kunst i bydelen, og mye skulpturer av barn og dyr. Spesielt fugler, men det er jo ikke så rart når vi har Østensjøvannet, sier Senje.

Birkemoe kan fortelle en morsom historie om da han var på Østensjø skole for å fotografere gåsen til Skule Wakswik.

– Da fikk jeg tips av en liten gutt om å dra ned til Østensjøvannet, for der kunne jeg finne en ordentlig gås, humrer Birkemoe.

Trolltun-preg

Senje, Birkemoe og Uglem har trukket flere konklusjoner etter arbeidet med kunstkartet.

– Det er kunst overalt i bydelen, med mest trykk på Oppsal og Bøler, mye takket være kunstnerboligene på Trolltun, forteller trekløveret.

Cirka 20 av 52 kunstverk er laget av kunstnere som har bodd eller bor på Trolltun.

– Det hersker ingen tvil om at Trolltun har hatt stor betydning forn utsmykningen av bydelen, sier de tre ildsjelene.

De synes det er rart at bydelen har bare ett minnesmerke over en person, nemlig bysten av Minna Wetlesen på Abildsø.

– Man kunne for eksempel hatt et monument av Harry Fett, foreslår de.

Trekløveret har også konkludert med at Oslo kommune har for dårlig kontroll med kunsten sin, at Selvaag har bidratt mest med kunst og at Obos har vært dårlige på dette området.

Kun ett kunstverk er blitt ødelagt på grunn av vandalisme, mens noen flere har gått tapt grunnet dårlig vedlikehold og at de rett og slett ikke har tålt å stå ute.

Oppdateres på nettet

Kunstkartet skal deles ut gratis, blant annet skal skolene få klassesett for å gjøre barn og unge kjent med kunst.

Kartet er også tilgjengelig på nettet. Her vil informasjonen også oppdateres etterhvert som det kommer nye kunstverk i bydelen, eller hvis noen mot formodning skulle finne feil eller mangler i kunstkartet.

– Folk må si fra hvis vi skulle ha glemt noen kunstverk, oppfordrer Senje, Birkemoe og Uglem.

Artikkeltags